Prins Friso overleden

12th August 2013

Prins Johan Friso is vanmorgen op 44-jarige leeftijd op Paleis Huis ten Bosch overleden. Daar verbleef hij sinds begin juli samen met zijn gezin na een maandenlange behandeling in het Wellington Ziekenhuis in Londen. De Prins is overleden aan de complicaties die zijn opgetreden na zijn ski-ongeluk op 17 februari 2012 in Lech, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Door hersenbeschadiging wat werd veroorzaakt door zuurstoftekort lag de Prins bijna 1,5 jaar in coma. Zijn overlijden kwam, ondanks alles, onverwacht.

Prinses Mabel en haar dochters Luana en Zaria waren op Paleis Huis ten Bosch op het moment van zijn overleden. Rond 17u in de middag werden zij buiten het paleis gespot, Prinses Mabel wandelend samen met haar zussen en haar twee dochters op de fiets. Even na 18u werd bekend gemaakt dat ook Prinses Beatrix op Paleis Huis ten Bosch is en later op de avond zijn er ook beelden van haar verschenen. Naast Prinses Mabel en Prinses Beatrix was ook het gezin van Prins Constantijn op Paleis Huis ten Bosch vandaag. In de avond kwam ook het gezin van Koning Willem-Alexander aan bij het Paleis, nadat zij hun vakantie in Griekenland verbroken hadden. Even na 22u vertrokken de prinsesjes weer, echter zonder hun oudersPrins Pieter-Christiaan en Prins Carlos zijn vandaag ook bij het Paleis gezien. In de avond kwam er ook een lijkwagen aan bij het Paleis. Prins Friso wordt vermoedelijk overgebracht naar Paleis Noordeinde, waar hij zal worden opgebaard in de rouwkamer.

Na het ongeluk werd Prins Friso naar het Landeskrankenhaus in Innsbruck en in maart 2012 werd hij overgebracht naar het ziekenhuis in de woonplaats van zijn gezin, Londen. In november 2012 werd bekend gemaakt dat Prins Friso tekenen van zeer gering bewustzijn vertoonde, maar sindsdien hebben zich geen veranderingen plaatsgevonden. Op 9 juli werd Prins Friso overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch. De Rijksvoorlichtingsdienst gaf aan dat behandeling in het ziekenhuis niet meer noodzakelijk was. Tijdens en na de zomer zou er worden bekeken waar en welke behandeling de Prins zou ondergaan.

Prins Johan Friso Bernhard Christiaan David werd op 25 september 1968 geboren als tweede zoon van Prinses Beatrix en Prins Claus. Hij werd op 28 december 1968 gedoopt in de Utrechtse Dom. Onder andere Prinses Juliana en Koning Harald van Noorwegen waren zijn peetouders. Na zijn studies lucht- en ruimtevaarttechniek en bedrijfseconomie was hij in de laatste periode van zijn leven werkzaam bij URENCO in Londen. De Koninklijke Familie heeft op 1 oktober 2012 zijn ontslag ingediend. Op 24 april 2004 trouwde hij met Prinses Mabel en hij gaf hiermee zijn rechten op de troon op. Samen kregen zij twee dochters: Luana (26 maart 2005) en Zaria (18 juni 2006). De Prins was naast zijn werk onder andere erevoorzitter van het Prins Claus Fonds samen met zijn broer Prins Constantijn. Afwisselend reikten de broers ieder jaar de Prins Claus Prijs uit in het bijzijn van een deel van de Koninklijke Familie. Samen met zijn vrouw was Prins Friso altijd aanwezig op Koninginnedag en bij andere feestelijkheden binnen de familie als verjaardagen, dopen en huwelijken. Gisteren werd de verjaardag van zijn vrouw, Prinses Mabel, nog gevierd op Paleis Huis ten Bosch. De band van de Prins met de rest van de familie was heel sterk: zo was hij ook peetouder van zijn nichtjes Prinses Alexia en Gravin Eloise.

De Belgische Koningin Mathilde heeft vanmorgen telefonisch haar medeleven betuigd aan Koningin Máxima. Haar man Koning Filip heeft zowel Koning Willem-Alexander en Prinses Beatrix gesproken.

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft laten weten dat er vandaag geen mededelingen meer worden gedaan. Er zal worden gewacht op de terugkeer van de familie naar Nederland en in de komende dagen zullen dan meer mededelingen worden gedaan. Onder andere over de begrafenis van Prins Friso.

Op de website van het koninklijk huis kunt u een condoleanceregister tekenen: http://www.koninklijkhuis.nl/

Ik wens de Koninklijke Familie heel veel sterkte met dit grote verlies.

© RVD

Tags:

3 Comments »

  1. Oh wat een verdrietig nieuws!
    Heel veel sterkte voor prinses Mabel, Prinses Beatrix, de kinderen en koninklijke familie!

    Comment by Anneke — 12/08/2013 @ 8:47 PM

  2. Toch nog onverwachts.. een groot verlies voor de koninklijke familie! Mooie blog heb je gemaakt. De foto die de RVD heeft vrijgegeven vind ik erg mooi!

    Comment by Jenny — 13/08/2013 @ 6:51 PM

  3. war een verdriet voor Mabel en de kinderen en de rest van de familie

    Comment by karin — 14/08/2013 @ 7:45 PM

Leave a comment