Egypte
Activiteit: Prinses Máxima bracht van 23 – 25 november 2010 een bezoek aan Cairo, Egypte, in het kader van haar VN-werkzaamheden op het gebied van ‘Inclusive Finance’. Prinses Máxima hield onder meer een toespraak op de Amerikaanse universiteit van Cairo en bracht een veldbezoek aan boeren op het platteland net buiten de stad. De Prinses sprak tijdens haar verblijf met presidentsvrouw Mubarak en de Egyptische ministers van Financiën, Landbouw en Handel en industrie. Ook heeft ze diverse ontmoetingen gehad met vertegenwoordigers van banken, microfinancieringsorganisaties en mobiele telefoonaanbieders. In haar toespraak op de Amerikaanse universiteit voor studenten en genodigden is Prinses Máxima ingegaan op de vooruitgang die Egypte geboekt heeft bij toegang tot financiële diensten en het belang hiervan bij armoedebestrijding en ontwikkeling. Ze benadrukte de urgentie van consumentenbescherming, transparantie en regulering in de sector. Huishoudens en bedrijven hebben een veilige plek nodig om te sparen en de mogelijkheid om een verzekering af te sluiten, een krediet te krijgen of een bankrekening te openen. Innovatieve technologie, zoals bijvoorbeeld samenwerking tussen banken en mobiele telefoonaanbieders, speelt een belangrijke rol om arme mensen en mensen in afgelegen gebieden te bereiken. Prinses Máxima ging op veldbezoek bij boeren in de deltaregio vlak buiten Cairo om van henzelf te vernemen welke ervaringen zij hebben bij het veilig kunnen sparen, het verkrijgen van leningen of het verzekeren van hun oogst. Ook ontmoette ze medewerkers van banken over de financiële serviceverlening richting de boeren.

© UNCDF & NOS

————————————————————————————————————-

Zwitserland
Prinses Máxima was vrijdag 7 januari 2011 in Bazel, Zwitserland, voor een bijeenkomst met vertegenwoordigers van internationale standaardisatieorganisaties in de financiële sector. Op initiatief van de Prinses en de president van De Nederlandsche Bank, dr. A.H.E.M. Wellink, als voorzitter van het Bazels Comité van bankentoezichthouders, werd voor het eerst een dergelijke bijeenkomst gehouden. Besproken werd hoe Inclusive Finance zich verhoudt tot de mandaten van de internationale standaardisatieorganisaties en toezichthouders en hoe verbeterde coördinatie toegang tot financiële diensten kan vergroten op een veilige manier. De beide voorzitters van de bijeenkomst, Prinses Máxima en de heer Wellink, concludeerden dat financiële integriteit en stabiliteit een inclusieve financiële sector versterken en dat dit bijdraagt aan krachtige en gezonde financiële systemen en economieën. Overige deelnemers aan de bijeenkomst waren vertegenwoordigers van internationale organisaties als de Wereldbank, Bill & Melinda Gates Foundation, International Finance Corporation, Consultative Group to Assist the Poor (CGAP), Alliance for Financial Inclusion (AFI), G20 en Financial Stability Institute. De bijeenkomst vond plaats bij de Bank voor Internationale Betalingen (BIB) in Bazel.

© UNCDF & Klaus Brodhage

————————————————————————————————————-

Senegal & Mali
Prinses Máxima was van 9 t/m 13 mei 2011 in Senegal en Mali voor haar VN-activiteiten op het gebied van Prinses Máxima sprak in Senegal onder meer met de minister van Financiën, de heer Abdoulaye Diop en de directeur van de Banque Centrale des Etats de l’Afrique de l’Ouest, de Centrale Bank van West-Afrikaanse Staten. Ze had een gesprek met de minister van Ondernemerschap en Microfinanciering, mevrouw Seynabou Ly Mbacké en bijeenkomsten met VN-vertegenwoordigers, IMF, Wereldbank en IFC (International Finance Corporation). De Prinses woonde tevens bijeenkomsten bij met de private sector en donoren. Woensdag 11 mei sloot Prinses Máxima het bezoek aan Senegal af met een toespraak tijdens de ‘Responsible Finance and Consumer Protection Workshop: International Experience and Implications for Senegal’ en met een ontmoeting met President Abdoulaye Wade van Senegal. In Mali bracht Prinses Máxima een veldbezoek aan een microfinancieringsproject. De Prinses sprak met lokale bevolking en ondernemers over de behoefte aan financiële diensten en het aanbod en hoe dit hun dagelijks leven en ondernemingen beïnvloedt. In Mali heeft Prinses Máxima onder meer ontmoetingen gehad met minister van Economische Zaken en Financiën, de directeur van de Centrale Bank in Mali en de minister van Industrie, Handel en Investeringen. De Prinses woonde bijeenkomsten bij met de private sector en financiële instellingen. Vrijdag 13 mei sloot Prinses Máxima het bezoek aan Mali af met een gesprek met President Amadou Toumani Touré.

© UNCDF & sheriffjunior.blogspot.com

————————————————————————————————————-

Nederland
Prinses Máxima ontving op 23 mei 2011 de International Reference Group van de VN, waar Prinses Máxima ook werk voor doet, op de Eikenhorst in Wassenaar. De groep heeft de balans opgemaakt van de innovaties en de mondiale trends van het afgelopen jaar.

© UNCDF

————————————————————————————————————-

Mexico
Prinses Máxima was op 15 en 16 juni 2011 in Mexico-Stad voor haar VN-activiteiten op het gebied van Inclusive Finance. Inclusive Finance staat voor toegang tot financiële diensten, tegen een redelijke prijs, voor iedereen die dit nodig heeft. Wereldwijd kunnen 2,7 miljard mensen en miljoenen bedrijven geen gebruik maken van financiële diensten als leningen, spaar- of bankrekeningen en verzekeringen. Prinses Máxima heeft woensdag 15 juni diverse besprekingen gehad met vertegenwoordigers van financiële instellingen, zoals directeuren van grote, regionale banken, microfinancieringsinstellingen en de private sector, waaronder bijvoorbeeld telecombedrijven. Donderdag 16 juni sprak Prinses Máxima met President Calderón Hinojosa en de Mexicaanse minister van Financiën Cordero. Hierbij kwamen onder meer de nieuwe werkzaamheden van de Prinses als erevoorzitter van het G20 ‘Global Partnership for Financial Inclusion’ (GPFI) aan bod. Klik HIER voor een foto van de Prinses bij de president.

©La Secretaría de Hacienda y Crédito Público

————————————————————————————————————-

Frankrijk
Activiteit: Prinses Máxima was op 15 september in Parijs bij de jaarlijkse vergadering van Principles for Responsible Investment (PRI), een organisatie van de Verenigde Naties. Prinses Máxima hield de openingstoespraak op deze bijeenkomst en sprak over het belang van consumentenbescherming en passende, eerlijke, transparante en verantwoordelijke financiële dienstverlening aan lage inkomensgroepen. Prinses Máxima riep in haar toespraak investeerders in microfinanciering op om de zogenoemde investeerdersprincipes te tekenen. Tijdens een mede door Prinses Máxima geïnitieerde bijeenkomst in januari 2011 in Den Haag ondertekende een eerste groep internationale investeerders de investeerdersprincipes: the Principles for Investors in Inclusive Finance. Met het tekenen van deze principes committeren investeerders zich aan eerlijke, transparante en verantwoordelijke financiële dienstverlening. Inclusive Finance staat voor toegang tot financiële diensten, tegen een redelijke prijs en op duurzame wijze. Wereldwijd kunnen 2,7 miljard mensen en 300 miljoen bedrijven geen gebruik maken van financiële diensten als leningen, spaar- of bankrekeningen en verzekeringen. Prinses Máxima is in september 2009 benoemd als speciale pleitbezorger van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon. Prinses Máxima adviseert in deze functie Ban Ki-moon over toegang tot financiële diensten en zet zich tevens wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Sinds juni 2011 is Prinses Máxima erevoorzitter van het G20 ‘Global Partnership for Financial Inclusion’ (GPFI).

© UNPRI

Tags:

8 Comments »

  1. Dit zijn toch de wat meer onbekende gelegenheden; leuk dat je er foto’s van gevonden hebt! :-)

    Comment by www.oranjewereld.web-log.nl — 14/10/2011 @ 10:05 AM

  2. Iris, jij hebt intussen zoveel verzameld over Maxima; op een leuke manier, weet jij of zij zelf jouw log wel eens bezoekt? Ook voor deze keer weer: dank.

    Reactie van beheerster: Ja, Prinses Máxima heeft op Koninginnedag 2010 laten weten dat ze mijn website kent.

    Comment by Dorien — 14/10/2011 @ 1:28 PM

  3. Complimenten weer voor de originele foto’s. Ik vind je weblog prachtig!
    Hoop dat we er nog heel lang zoveel plezier aan kunnen beleven, zeker nu een aantal andere koninklijke weblogs uit de lucht is.

    Comment by Marjanneke — 14/10/2011 @ 3:17 PM

  4. Leuk al die foto’s! Wat hebben wij toch een betrokken prinses!!

    Comment by Corintha — 14/10/2011 @ 3:36 PM

  5. Leuke foto’s!

    Comment by Stephanie — 14/10/2011 @ 3:59 PM

  6. Mooie overzichtlog! Dat stuk over Egypte was natuurlijk ook in de documentaire, leuk want daar zie je normaal gesproken niet veel beeld van wat ze daar doet..

    @Marjanneke, mijn weblog is niet voorgoed uit de lucht hoor, en tot die tijd heb ik een noodweblog..

    Comment by ROYALFANVIVIAN — 14/10/2011 @ 5:59 PM

  7. Leuk, deze log met veel onbekende foto’s en informatie! De stippen/sterren-outfit die Máxima in Mexico droeg vind ik erg leuk!

    Comment by Mirjam — 15/10/2011 @ 4:42 PM

  8. Heel moo overzicht, veel foto,s die ik nog niet had gezien!!

    Comment by charelle — 16/10/2011 @ 9:28 PM

Leave a comment