Prinses Máxima reikt de Appeltjes van Oranje uit
Activiteit: Prinses Máxima reikte dinsdagochtend 17 mei op Paleis Noordeinde in Den Haag de Appeltjes van Oranje 2011 uit. De Koningin en de Prins van Oranje waren bij de prijsuitreiking aanwezig. De Appeltjes zijn toegekend aan de Shake it! Academy van Whaa projectbureau voor diversiteit uit Nijmegen, ontmoetingsinitiatief Zoet & Zout van ZID Theater uit Amsterdam en sociaal circus Jong geleerd, jong gebleven van Stichting Oosterparkheem in samenwerking met jeugdcircus Santelli uit Groningen. De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds. Het Appeltje van Oranje is een jaarlijkse prijs van het Oranje Fonds voor bijzondere, innovatieve of succesvolle projecten op sociaal gebied. Het Oranje Fonds waardeert hiermee in de eerste plaats het werk en de inzet van de winnende organisaties. Daarnaast is het bedoeld om anderen te inspireren soortgelijke initiatieven op te zetten. De prijs, een bronzen beeld van een Appeltje van Oranje, is ontworpen en gemaakt door de Koningin. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 15.000 euro.

Shake it! Academy
Projectbureau Whaa uit Nijmegen wil verschillende culturen bij elkaar brengen. De Shake It! Academy verzorgt al acht jaar dans-, capoeira- en theatercursussen voor jongeren. Doel is jongeren uit verschillende culturen bijeen te brengen en daarmee talentontwikkeling te stimuleren en cultuurparticipatie te verhogen. Jaarlijks bereikt Whaa met de Shake It! Academy 200 actieve jongeren tussen de 6 en 25 jaar.

Zoet & Zout
ZID Theater realiseert multimediale voorstellingen waarbij professionele acteurs en dansers samenwerken met wijkbewoners. Zoet & Zout bracht in Amsterdam West en Nieuw West wijkbewoners van alle leeftijden bij elkaar. Zij wisselden in workshops herinneringen uit aan eten, feesten en culinaire tradities. Deze herinneringen vormden de basis voor een levendige eindvoorstelling voor alle wijkbewoners.

Jong geleerd, jong gebleven
Het project Jong geleerd, jong gebleven brengt kinderen tussen 6 en 12 jaar samen met ouderen in verzorgingshuis Oosterparkheem in Groningen. Samen nemen zij deel aan circusactiviteiten. Een circusdocent van jeugdcircus Santelli begeleidt circusworkshops, waarin ontmoeting en plezier voorop staan. Met een gezamenlijk optreden in een circustent sluit iedere groep hun workshopcyclus af.

Het Oranje Fonds is het grootste nationale fonds op sociaal gebied. Per jaar besteedt het ongeveer 28 miljoen euro aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in Nederland en in het Caribische deel van het Koninkrijk. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving.

Outfit: Prinses Máxima droeg een grijze jurk van NATAN met een rode ceintuur om haar taille en rode schoenen.

© NATAN

Foto’s:


© NOS & RTL

————————————————————————————————————————

Jarige Prinses Máxima geeft zichzelf en de Nederlandse kinderen een cadeau
”Vandaag lanceer ik, en ik ben heel blij om het te zeggen, het nieuwe programma ‘Kinderen maken muziek’. Een programma met als doel, dat zoveel mogelijk kinderen in Nederland in aanraking kunnen komen met een muziekinstrument en samen muziek kunnen maken. Ik loop al een tijdje rond met dit idee. Een paar jaar al. ” sprak Prinses Máxima tijdens de uitreiking van de Appeltjes van Oranje (klik HIER om haar hele toespraak te lezen).

Prinses Máxima heeft ter gelegenheid van haar 40ste verjaardag een nieuw initiatief bekendgemaakt: Kinderen maken Muziek. Het initiatief heeft als doel zoveel mogelijk kinderen in Nederland in aanraking laten komen met een muziekinstrument en samen muziek kunnen maken. Het idee voor Kinderen maken Muziek is afkomstig van Prinses Máxima. Zij heeft haar idee samen met het Oranje Fonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie uitgewerkt. Het Oranje Fonds en Fonds voor Cultuurparticipatie voeren dit nieuwe progamma gezamenlijk uit. Dit heeft de Prinses bekendgemaakt tijdens de uitreiking van Appeltjes van Oranje op Paleis Noordeinde in Den Haag. Prinses Máxima benadrukte in haar toespraak dat muziek zorgt voor plezier en ontwikkelingskansen bij kinderen. Tijdens haar bezoeken bij organisaties in het hele land zag ze dat plezier naar voren komen. Bijvoorbeeld bij het Leerorkest uit Amsterdam, waar basisschoolleerlingen in een orkest een muziekinstrument leren spelen. Ze gunt ieder kind dit plezier en de voldoening die het samen spelen met zich meebrengt. Het programma Kinderen maken Muziek zorgt ervoor dat kinderen met muziek in aanraking komen. Ook diegenen die daar normaal de kans niet voor krijgen. Het belang van muziek maken voor kinderen gaat verder dan alleen het plezier dat zij er aan beleven. Het zorgt ook voor de ontwikkeling van andere competenties. Verschillende onderzoeken naar het effect van musiceren tonen aan dat muziek maken een positieve invloed heeft op iemands stemming en op de verbeeldingskracht. Het verbetert met name het abstractievermogen en het analytisch denken. Samen muziek maken leert kinderen rekening te houden met anderen en stimuleert de ontwikkeling van sociale en emotionele vaardigheden. Kinderen maken Muziek is een uniek samenwerkingsverband tussen het Oranje Fonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie en een klein aantal andere partijen. Het Oranje Fonds is het grootste nationale fonds op sociaal gebied. Jaarlijks besteedt het € 32 miljoen aan  organisaties die een betrokken samenleving bevorderen. Het Fonds voor Cultuurparticipatie stimuleert actieve deelname aan het culturele leven. Gezamenlijk zetten zij zich in om van het programma Kinderen maken Muziek een succes te maken.

————————————————————————————————————————

Prinses Máxima bezoekt Wijzer in Geldzaken Parade in IJmuiden
Activiteit: Prinses Máxima bezocht woensdagochtend 18 mei in Bibliotheek Velsen in IJmuiden de Wijzer in geldzaken Parade. De Parade is een reizende tentoonstelling langs bibliotheken over omgaan met geld. Gedurende de tentoonstelling worden er ´Moneyvents´ (workshops en evenementen) georganiseerd die jong en oud op een toegankelijke en interactieve wijze betrekken bij hun persoonlijke financiën. Tijdens het bezoek van de Prinses speelde groep 8 van basisschool ‘De Ark’ het spel Fix je Risk, één van de Moneyvents. Spelenderwijs ontdekken de leerlingen wat het idee is achter een verzekering en hoe verzekeren eigenlijk werkt. De gemeente Velsen, waar IJmuiden deel van uit maakt, en het Verbond van Verzekeraars die het spel ontwikkelde, rollen dit spel gezamenlijk uit over alle basisscholen binnen de gemeente. Velsen vervult in Nederland een voortrekkersrol op het gebied van financiële educatie en schuldpreventie. In dit kader woont de Prinses als afsluiting van het bezoek een gesprek bij over schuldpreventie bij gemeenten met o.a. vertegenwoordigers van de gemeente Velsen, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Wijzer in geldzaken. De tentoonstelling staat tot 6 juni in Bibliotheek Velsen en zal de komende maanden achtereenvolgens Maastricht, Amsterdam, Apeldoorn en Eindhoven aandoen. Prinses Máxima bezocht dit project in het kader van haar erevoorzitterschap van CentiQ, Wijzer in geldzaken. In deze functie vraagt zij aandacht voor het belang van financiële educatie en verstandig omgaan met geld. Het platform is een initiatief van het ministerie van Financiën en vertegenwoordigt ruim 40 organisaties die samenwerken om de consument ‘wijzer in geldzaken’ te maken.

Outfit: Prinses Máxima droeg een rode jas van NATAN die ze al eens eerder heeft gedragen op 27 mei 2010.

© Claudia Kemperman & NATAN

Foto’s:


© Heel veel dank aan Ton Heijnen & NDH

Tags:

12 Comments »

  1. leuke kleren

    Comment by Prinsessefan — 18/05/2011 @ 1:59 PM

  2. Het grijze jurkje is erg mooi. Wat stralen ze allemaal bij de uitreiking; echt een feestje.

    Comment by Anneke — 18/05/2011 @ 2:54 PM

  3. Maxima zag er beide keren erg leuk uit. Heeft ze de rode jas niet al een keer eerder gedragen of vergis ik mij daarin?

    Reactie van beheerster: Ja klopt. Op 27 mei 2010, maar dat staat ook in de tekst.

    Comment by koninginrania — 18/05/2011 @ 3:55 PM

  4. Ze ziet er leuk uit bij de appeltjes van Oranje, alleen die uitgroei bij de laatste is wel erg slordig!

    Comment by marlies — 18/05/2011 @ 5:34 PM

  5. Leuk dat ze de Appeltjes van Oranje weer uitreikte!

    Comment by Lichelle — 18/05/2011 @ 7:15 PM

  6. Máxima zag er tijdens de uitreiking van de Appeltjes van Oranje erg mooi uit! Leuk jurkje, en mooi gecombineerd met die schoenen en het ceintuurtje! De rode jas is ook erg mooi, terecht dat ze die nog ‘s draagt (:

    Comment by Annelien — 18/05/2011 @ 7:32 PM

  7. Máxima zag er leuk uit op haar verjaardag!!
    De rode jas vind ik ook leuk, mooie kleur!

    Comment by Corintha — 19/05/2011 @ 8:18 AM

  8. Leuke jas van Maxima, mooie bloementas erbij! Ze ziet er alleen nogal moe uit, lang gefeest de avond ervoor?

    Comment by www.oranjewereld.web-log.nl — 19/05/2011 @ 10:50 AM

  9. de outfit van 18 mei vind ik niet de allermooiste

    Comment by hollandroyal — 19/05/2011 @ 11:48 AM

  10. Mooie outfits!

    Comment by Princessoutfits — 19/05/2011 @ 4:10 PM

  11. Alleen jammer van de zweetplekken in het jurkje dat ze droeg bij de uitreiking.

    Comment by kmp — 21/05/2011 @ 11:32 AM

  12. Leuk om de prinses op haar verjaardag te zien, ze straalde! De foto’s van het bezoek aan wijzer in geldzaken zijn ook prachtig.

    Comment by Jenny — 21/05/2011 @ 11:36 AM

Leave a comment