Sinds 1 september 2010 bent u erevoorzitter van CentiQ. Waarom heeft u voor deze functie gekozen?

Financiële educatie is een onderwerp waar ik me al lange tijd mee bezighoud, ook toen ik zelf nog bij een bank werkte. Geldzaken zijn steeds ingewikkelder geworden en mensen vinden het moeilijk om goede financiële beslissingen te nemen. Het ís ook lastiger dan vroeger. Geld is onzichtbaarder geworden en vind maar eens de juiste weg in het woud van complexe financiële producten. Dat red je niet zonder hulp en heldere informatie. Daar komt bij dat er in dit digitale tijdperk zoveel meer verleidingen zijn en het zo makkelijk is om dingen te kopen. Alles lijkt bereikbaar: digitale gadgets, smartphones, de scooter, vakanties. Dat is vooral een valkuil voor jongeren. Veel jongeren geven veel geld uit, hebben geen overzicht en maken schulden. Ik ben geschrokken van de verhalen over jongeren die soms al enorme schulden hebben, van 30.000 of 40.000 euro. Dat is zo’n slechte start! Als je bedenkt dat er nog zoveel bepalende momenten in je leven komen, zoals een gezin stichten, of bijvoorbeeld een huis kopen, dan begin je met een grote achterstand. Er ligt echt een taak om daarmee af te rekenen. Daarom is het belangrijk vroeg te beginnen om kinderen te leren omgaan met geld. Dan voorkom je misschien ook situaties dat een kind van 12 een telefoonrekening bij elkaar belt en sms’t van 300 euro, zoals een moeder mij laatst vertelde. Ik heb het verzoek om erevoorzitter te worden geaccepteerd om het belang van het initiatief te onderstrepen. Het platform is een prachtig instrument van een groot aantal partijen die de krachten bundelen om de consument wijzer te maken in geldzaken. De rol sluit ook goed aan bij mijn VN-adviesfunctie voor Inclusive Finance, waarbij financiële bewustwording ook een belangrijk aandachtspunt is.

—————————————————————————————————–

Ook u bent kind geweest. Waar heeft u als eerste voor gespaard?

Ik was heel spaarzaam als kind. Ik weet niet meer precies wat mijn eerste aankoop was van het spaargeld, maar ik weet nog wel dat ik altijd voor een doel spaarde.

Uw dochters hebben alle drie een spaarpot. Op welke wijze stimuleert u het spaargedrag van uw kinderen?

De jongste is nog wat te klein, maar Amalia neemt het sparen al heel serieus. Ze krijgt anderhalf euro zakgeld per week en we hebben afspraken gemaakt wat ze daarmee mag doen. Persoonlijk vind ik het wel leuk dat ze niet meteen alles wil uitgeven, maar ook graag spaart. Ze moet inderdaad sparen voor een doel, want daar leer je het meeste van. Ik kijk soms samen met haar op internet om prijzen te vergelijken van dingen die ze graag wil hebben. Zo leert ze keuzes maken. En Alexia heeft al een spaarpot en verzamelt muntjes, maar als ze 6 jaar oud wordt dan beginnen we met 1 euro per week!

—————————————————————————————————–

U heeft regelmatig contact met jongeren over geldzaken, zoals vorig jaar maart in een chatsessie via Hyves. Wat blijft u hiervan bij en waarvan kijkt u het meest op?

Onlangs was ik te gast bij het programma ‘De Nationale Geldtest’ van BNN. Er waren veel jongeren in de studio en een meisje vertelde over haar schuld. Ik kijk er van op hoe snel schulden kunnen oplopen tot echt grote bedragen, en dat op jonge leeftijd. Maar ik zie ook hoe jongeren van hun fouten kunnen leren en zelf inzien dat geld lenen tot grote problemen kan leiden. Ik zie ook dat jongeren veel van elkaar opsteken en elkaar positief beïnvloeden. De boodschap dat overzicht houden en budgetteren ongelofelijk belangrijk is, kun je niet vaak genoeg herhalen. Want met zo veel keuzes en verleidingen is het niet eenvoudig in deze tijd om grip op je geld te houden.

—————————————————————————————————–

De directeur van de Nederlandse Vereniging van Banken en diverse directieleden van banken hebben in de Week van het geld een gastles verzorgd. Zou u bereid zijn om ook een gastles te verzorgen?

Dit jaar zal ik ook zeker weer betrokken zijn bij de Week van het geld, hoe precies dat weet ik nog niet. Verder bezoek ik regelmatig scholen die deelnemen aan projecten over geld. Onlangs was ik op een basisschool in Den Haag die meedoet aan het project ‘BizWorld’. Leerlingen in groep acht leren spelenderwijs een eigen bedrijf op te zetten en om te gaan met geld. Het is erg leuk om te zien dat ze op die manier spontaan financiële vaardigheden opdoen.

Voor het hele interview koop je de Bankwereld die nu in de winkels ligt!

© De Bankwereld

Tags:

11 Comments »

  1. De eerste foto is leuk en spontaan. De tweede foto vind ik echt niet mooi, veel te veel gephotoshopt.

    Comment by Gabriëlla — 26/04/2011 @ 12:56 PM

  2. De laatste foto is een bewerkte foto. Dat is jammer. Toch is het een stoere foto.

    Comment by Prinsessefan — 26/04/2011 @ 1:00 PM

  3. Leuk dat ze weer een interview gegeven heeft

    Comment by Mariska — 26/04/2011 @ 2:14 PM

  4. Ik vind het vooral erg leuk om te lezen hoe de prinsesjes met geld bezig zijn. De onderste foto is ondanks het photoshoppen, of misschien juist wel daardoor echt wel cool!

    Comment by Jenny — 26/04/2011 @ 3:09 PM

  5. Jammer van die foto…………..

    Comment by Corintha — 26/04/2011 @ 5:31 PM

  6. Heel leuk interview, ze geeft ook een kijkje in het privéleven met haar kinderen! Ik vind het een ontzettend knappe foto van Máxima!

    Comment by Judith — 26/04/2011 @ 5:57 PM

  7. leuk interview, leuke foto maar wel jammer dat het zo bewerkt is!

    Comment by henrieke — 26/04/2011 @ 7:29 PM

  8. leuke foto’s, alleen die uitgroei is echt heel lelijk, dat ze daar niks aan doet!!!

    Comment by marlies — 27/04/2011 @ 7:24 AM

  9. Leuk interview, maar inderdaad jammer dat die foto zo bewerkt is, ziet er beetje nep uit zo ;)

    Comment by ROYALFANVIVIAN — 27/04/2011 @ 8:22 AM

  10. De onderste foto vind ik helemaal niks. Ik zie Maxima liever zoals ze is, dan is ze knap genoeg! Wel een leuk interview! :-)

    Comment by www.oranjewereld.web-log.nl — 27/04/2011 @ 9:33 AM

  11. Het is een mooi intervieuw geworden!

    Comment by Lichelle — 27/04/2011 @ 5:16 PM

Leave a comment