Portret van een prins

Op 27 april 2007, op de 40ste verjaardag van prins Willem-Alexander, werd er door de NOS een portret uitgezonden. De NOS heeft het gezin een jaar lang mogen volgen en heeft daardoor leuke beelden gemaakt van staats- en werkbezoeken, vergaderingen en thuis met zijn (toen nog) twee dochtertjes en vrouw. In dat portret werd Willem-Alexander geïnterviewd door Pieter-Jan Hagens over zijn taak als prins, watermanager en vader. Het zijn beelden om van te genieten. Aan het begin van de periode, dat de NOS Willem-Alexander volgde, werden er thuis opnames gemaakt. Toen zagen we de kleine prinsesjes op de schommel, van de glijbaan, in de zandbak, op de trampoline en er werden ook verhaaltjes gelezen uit een boekje van Nijntje.

Prinses Alexia in de tuin van de Eikenhorst, ze 'zingt' samen met mama een liedje

Prinses Amalia speelt samen met papa Willem-Alexander in het huisje en glijdt van de glijbaan. Willem-Alexander laat weten dat prinses Amalia en prinses Alexia graag buiten zijn en in de tuin spelen. De twee prinsesjes zijn dan ook elkaars beste vriendinnen en spelen graag met elkaar.

Prinses Amalia speelt graag in het huisje, in haar tuin.

Willem-Alexander kijkt met trots terug op de beelden van zijn kinderen. ”Zoals ze zich nu gedragen, zo mijn ze ook in het echt” verteld Willem-Alexander, ”heel spontaan en ze trekken zich niets aan van de camera’s.” Prinses Amalia lijkt er tot nu toe het minst last van te hebben, vaak zwaait ze spontaan naar het publiek en ze werpt een lieve glimlach naar de pers. Prinses Alexia lijkt er meer moeite mee te hebben, zo merkten we tijdens de fotosessie in Lech 2009. Op de beelden heeft ze dan ook veel lol op de trampoline, maar wijst er af en toe wel naar dat het iets zachter moet. Prinses Alexia zit bij Máxima op de arm en kijkt lachend toe, terwijl ze speelt met de parel armband van haar moeder.

Alexia kijkt met mama Máxima toe hoeveel lol papa Alexander en zus Amalia hebben

Willem-Alexander laat ook weten dat het erg goed gaat met hem. Op het moment dat het interview wordt gehouden, is zijn vrouw hoogzwanger. ”Ik heb een schat van een vrouw en schatten van kinderen, dus ik zit lekker in mijn vel.” Het derde kindje, prinses Ariane, is 17 dagen voordat het interview werd uitgezonden, geboren. Hij is trots, op zijn vrouw en op zijn drie kinderen. Maar dat mag hij ook zijn, toch? Prinses Máxima heeft een deel van hem veranderd, zo laat hij al een aantal jaren eerder weten. De omgang met de pers, zijn openheid en een stuk van zijn karakter is anders geworden door Máxima. Maar Máxima is ook een mooie, spontane vrouw. Waar hij zeker trots op mag zijn. Prinses Máxima gebruikte haar fiets niet heel veel in de tijd dat ze opgroeide in Argentinië en tijdens haar werk in New-York en Brussel. De eerste keer dat we haar op de fiets zagen, was met haar tour door Nederland. Ook in het portret zagen we Máxima op de fiets, met de kleine Alexia achterop. Met haar buitenlandse accent zei ze tegen prinses Alexia: ”Wie komt er met mij fietsen? Ongelofelijk je bent zo gegroeid, kleine monster.”

Prinses Máxima en prinses Alexia op de fiets, 2006.

Over het koningschap zegt de prins: ” Op mijn achttiende was ik er technisch klaar voor, maar nu begin ik er ook echt in te groeien, in een functie die ik later mag vervullen in dit land. Maar wanneer dat is? Een keer. ” Hij vind het koningschap een uitdaging, waar hij zich zeker op verheugd. Met zijn vrouw aan zijn zijde probeert hij er het allerbeste van te maken. Voor het volk, voor het land, maar ook zeker voor de verhoudingen met het buitenland. ”Het komt elke seconde dichterbij”, aldus de prins. Nu nog even genieten van het gezin op de Eikenhorst. Nu zijn we een aantal maanden verder, de prinses is zwanger. Het zit gezin aan de tafel, eieren te kleuren. Dan pakt Máxima een ei, die nog wat warm is. Amalia wil die ei ook wel voelen. Maar dan laat ze de ei per ongeluk vallen. Er wordt weer hard gelachen.

Amalia en Alexia kleuren de eieren, onder toezicht van hun ouders.

Het watermanagement hóórt eigenlijk bij prins Willem-Alexander. Het was zijn vader, prins Claus, die hem op het idee bracht om zich er meer in te gaan verdiepen. “Mijn vader had graag willen doen wat ik nu doe, maar de tijd was er niet rijp voor. In de afgelopen tien jaar is wel duidelijk geworden dat waterbeheer voor de wereld van essentieel belang is.” Prins Claus is altijd erg belangrijk geweest voor Willem-Alexander. Hij overleed in 2002, maar hij speelt nog steeds een belangrijke rol in Willem-Alexander’s leven en werk. “Mijn vader is altijd dichtbij. Ik voer in gedachten discussies met hem. Hij probeerde altijd een tegengeluid te laten horen. Dat probeer ik nu zelf te doen.” Willem-Alexander wil zoals zijn vader zijn. Een lieve vader die veel aandacht schonk aan zijn kinderen. Het lukt hem tot nu toe goed, zo zagen we in het portret.

De prinsesjes en hun ouders maken veel lol in de Eikenhorst
© Portret van een prins & screenshots NOS; FanvanMáxima

Tags:

23 Comments »

  1. Super log! Echt leuk om ze ook eens zo te zien!

    Comment by Gerdien — 13/04/2009 @ 3:30 PM

  2. Dit was echt een super, super, super leuke uitzending, vooral de kleine prinsesjes in hun thuissituatie en ook hen te horen praten, geweldig! Mooie log heb je ervan gemaakt, complimenten!

    Comment by Dagmar — 13/04/2009 @ 6:14 PM

  3. heel erg leuk zo zie je ze eens van een andere kant

    Comment by marlies — 13/04/2009 @ 7:12 PM

  4. Wat leuk, de screenshots! Het was echt een superleuke uitzending. Zo leuk om een stukje van hun privéleven te kunnen zien :) !

    Comment by Mirjam — 13/04/2009 @ 8:32 PM

  5. lieve foto’s!

    Comment by anna — 13/04/2009 @ 8:43 PM

  6. Wat een leuke foto’s/screenshots! Zo zie je ze ook eens als gewone pappa en mamma!

    Comment by Verna — 14/04/2009 @ 6:33 AM

  7. Heel mooi gedaan ! Echt leuk om de uitleg en de screenshots lezen en te bekijken, ik denk zelfs niet dat ik die uitzending toen gezien heb.

    Comment by Marieke — 14/04/2009 @ 8:00 AM

  8. hele leuke screenshoto’s. Zo zie je ze in het gewone leven thuis.

    Comment by Jannemieke — 14/04/2009 @ 9:03 AM

  9. Leuke terugblik zeg!Het leukste deel vond ik ook dat met de prinsesjes!Hopen dat ze nog een keer zoiets doen!Misschien als Màxima 40 word?;p

    Comment by Emma — 14/04/2009 @ 9:05 AM

  10. Wat een leuke uitzending was dat toen toch!
    Als ik nu deze foto’s weer terug zie geniet ik er zo weer van.
    Zo lekker ontspannen als het er aan toe ging! Geweldig gewoon.

    Comment by Jet — 14/04/2009 @ 1:07 PM

  11. Wat een leuke foto’s! :D

    Comment by oranjefan — 14/04/2009 @ 3:01 PM

  12. heel leuk was dat!! ik geniet er nog steeds van!

    Comment by ROYALFANVIVIAN — 14/04/2009 @ 3:07 PM

  13. Erg leuke en mooie log! Die uitzending was echt heel erg leuk, ik heb het gezien. Het was een goed interview, maar de beelden van de prinsesjes in de tuin en in de kamer waren wel heel leuk ;-)

    Comment by Nienke — 14/04/2009 @ 9:07 PM

  14. Wat een leuke log! Ik heb toen die uitzending gezien. Daar blijf je naar kijken!!

    Comment by Corintha — 15/04/2009 @ 9:19 AM

  15. [...] Prins Willem-Alexander n.a.v zijn veertigste verjaardag, een kijkje in hun privéleven nemen (klik HIER voor uitgebreide log hierover). We zagen daar dat Prinses Máxima een jas droeg die ze ook tijdens [...]

    Pingback by » Vrijetijdskleding van Prinses Máxima — 14/08/2009 @ 2:13 PM

  16. leuke foto’s stom dat je ze niet mag overkopieren

    Comment by Anonymous — 28/12/2009 @ 6:43 PM

  17. leuke foto’s alleen vind ik het stom dat je ze niet mag kopieren

    Comment by rineke — 28/12/2009 @ 6:44 PM

  18. Спешу поделиться радостью! 2 полоски)))))))))
    Дя.. я скоро стану мамой. Чувства переполняют, хочется рассказать об этом всему миру!!!
    Девчёнки, вы не представляете, какая это радость. А кто знает – не дадут соврать!!! А вот мой избранный утром, когда я сказала – сначала потерял дар речи, а потом всю расцеловал!!! *kiss*

    Comment by Vyatka — 20/04/2010 @ 1:38 PM

  19. [...] HIER voor een log over de documentaire dat destijds is gemaakt over Prins [...]

    Pingback by Fan van Máxima » Máxima, portret van een prinses — 23/04/2011 @ 10:34 AM

  20. Máxima ha desempeñado un papel impecable. Mis felicitaciones por ser tan inteligente!

    Comment by analia — 23/04/2011 @ 4:59 PM

  21. Eu também faço aniversário no dia 27/04. Só que nasci em 1973. Admiro muito a princesa Máxima e acho, sinceramente, a mais bem preparada de todas as futuras rainhas consortes da Europa. Honestamente é de longe a mais inteligente. Soube se adaptar perfeitamente à realidade européia e é um par perfeito para WA. De longe, minha favorita, ganha de todas. Atrás só Mette-Marit da Noruega porque é simples e humilde. Muito obrigada pela atenção

    Comment by Chrys — 24/04/2011 @ 4:56 AM

  22. de beste princess van europa! en is Argentijnse!!!!

    Comment by andreina — 25/04/2011 @ 12:26 AM

  23. Heeeeel mooi!

    Comment by Stephanie — 11/04/2012 @ 7:40 PM

Leave a comment