In de december uitgave van het economische tijdschrift ‘Verzekerd!’ is een interview te lezen met Prinses Máxima.

——————————————————————————————

Is financieel ”onbewustzijn” iets van deze tijd?
“Het aantal financiële producten is de afgelopen jaren enorm gestegen, waardoor het steeds ingewikkelder is om uit al die producten de juiste keuze te maken. Daarnaast zijn er meer verleidingen, vooral voor jongeren. Denk alleen maar aan mobiele telefoons of aankopen via internet. Geld beheren is niet meer een kwestie van geld in je portemonnee beheren. Geld komt tegenwoordig uit de muur, via je pinpas, waardoor de relatie met geld ingewikkelder is geworden.”

———————————————-

Is het niet gek dat Nederlanders zulk risicovol gedrag vertonen?
“Ik denk niet dat dat iets met het risicomijdende karakter te maken heeft. Feit is, en dat geldt volgens mij niet alleen voor Nederlanders, dat veel mensen financiële producten saai en ingewikkeld vinden. Vooruitkijken is lastig; we zijn liever bezig met leuke dingen die we nú kunnen doen. Dat betekent echter niet dat Nederlanders geen financiële producten afsluiten. Integendeel. Zo hebben we veel dingen verzekerd, zoals de inboedel en arbeidsongeschiktheid. Maar niet bij alle verzekeringen is even helder welke risico’s we er precies mee afdekken. Bovendien vinden mensen het moeilijk om persoonlijke risico’s goed in te schatten. Neem nou het pensioen. Uit onderzoek van CentiQ, Wijzer in geldzaken blijkt dat 66 procent van de Nederlanders niet weet hoe hoog zijn pensioen straks is én, misschien nog wel belangrijker: of het genoeg zal zijn. We weten dus dat een pensioen belangrijk is en betalen er ook premie voor, maar de vraag of het nou echt goed is geregeld, kunnen maar weinig mensen beantwoorden. In ontwikkelingslanden hebben mensen vaak geen toegang tot eenvoudige financiële producten, zoals een spaarrekening. Hier hebben we dat wel, maar begrijpen we niet altijd hoe een financieel product in elkaar steekt, hoe we ermee moeten omgaan en wat het voor onze persoonlijke situatie betekent.”

Prinses Máxima

Hoe kunnen scholen dat veranderen?
“Door in vakken als maatschappijleer, economie en rekenen aandacht te besteden aan financiële zaken. Die vakken lenen zich daar bij uitstek voor. Zo kun je bij rekenen heel mooi inspelen op de belevingswereld van kinderen en dat gebeurt ook al in een aantal lesmaterialen. Je moet dan denken aan aansprekende rekensommen: je hebt nog drie euro beltegoed en een gesprek kost twintig cent per minuut. Hoelang kun je dan nog telefoneren?”

———————————————-

Is het genoeg om een verandering te bewerkstelligen?
“Ja, dat denk ik wel, maar het heeft natuurlijk wel tijd nodig. Financiële educatie is geen hype, maar een kwestie van een lange adem. Ik heb de indruk dat het besef van nut en noodzaak door de financiële crisis overal, en dus ook binnen het onderwijs, sterk is toegenomen. CentiQ onderneemt voortdurend actie om het onderwerp onder de aandacht te brengen. Dat gebeurt via drie programmalijnen: Financiën op orde, Jong geleerd is oud gedaan en Zorg voor de toekomst. We zijn als initiatiefnemer of subsidieverlener betrokken bij een groot aantal projecten, die door de partners worden ontwikkeld en uitgevoerd. Het is fantastisch om te zien hoe zij zich voor het onderwerp inzetten.”

———————————————-

Wat is uw eigen rol daarbij?
“Als speciaal adviseur praat ik met belanghebbenden over de manier waarop financiële vaardigheden kunnen worden vergroot én richt ik me specifiek op acties om vooral jongeren te bereiken.”

Prinses Máxima

Over jongeren gesproken: hoe vroeg moeten we met financiële educatie beginnen?
“Wat mij betreft kun je daar niet vroeg genoeg mee beginnen! In de eerste plaats is financiële educatie een verantwoordelijkheid van ouders, maar scholen kunnen helpen om het belang van het onderwerp te benadrukken. Ik ben er een groot voorstander van om al vroeg met zakgeld te beginnen. Kinderen kunnen dan spelenderwijs oefenen met geld: ga ik het uitgeven en zo ja, waaraan? Of zet ik het opzij om iets groters te kunnen kopen? En als ik ga sparen, hoe doe ik dat dan? Ik vind eigenlijk dat kinderen vanaf hun zesde een eigen spaarpotje moeten hebben. De website www.nibudjong.nl geeft daar goede tips voor.”

———————————————-

Hebben uw eigen dochters ook een spaarpotje?
“Jazeker, ze hebben er alle drie één. Ariane, de jongste, is met haar drie jaar eigenlijk iets te klein en begrijpt nog niet wat ze ermee moet, maar Amalia neemt het heel serieus. Ze krijgt één euro zakgeld per week en we hebben afspraken gemaakt wat ze daarmee mag doen. Persoonlijk vind ik het wel leuk dat ze niet meteen alles wil uitgeven, maar sparen héél belangrijk vindt. Ze moet sparen voor een doel, want daar leer je het meest van. Ook daarmee moeten kinderen leren begrijpen dat op ook echt op is.”

———————————————-

Stopt financiële educatie als kleine kinderen groot zijn?
“Nee, integendeel. Ik vind het belangrijk dat je er vroeg mee begint, maar het houdt nooit op. Financiële educatie is een continu proces. In alle levensfasen krijgen mensen immers te maken met financiële beslissingen en keuzemogelijkheden en dus moet het onderwerp blijvend op de agenda staan. Binnen CentiQ vinden wij dat twee groepen extra aandacht verdienen: in de eerste plaats zijn dat jongeren, die zoals gezegd een kwetsbare groep zijn. Twee derde van de jongeren vindt omgaan met geld moeilijk en de kans dat ze worden verleid om een onverantwoorde aankoop aan te gaan, is door internet en mobiele telefoons aanzienlijk vergroot. Naast jongeren verdienen ook vrouwen extra aandacht. Uit onderzoek blijkt dat drie miljoen vrouwen niet in staat zijn in hun eigen onderhoud te voorzien. Veel vrouwen werken parttime en hebben geen idee wat de financiële gevolgen zijn als ze er onverhoopt alleen voor komen te staan. Juist voor deze groep is het belangrijk dat zij inzicht krijgt in de financiële gevolgen van bepaalde beslissingen.”

Prinses Máxima

© Ivar Pel

Tags:

13 Comments »

  1. Wat leuk gevonden! En mooie foto’s erbij!

    Comment by Princessoutfits — 03/01/2011 @ 2:41 PM

  2. Je hebt van een mooi logje van dit interview gemaakt. De foto’s zijn mooi.

    Comment by Mariska — 03/01/2011 @ 2:45 PM

  3. Mooie foto’s!!

    Comment by anna — 03/01/2011 @ 2:59 PM

  4. Die tweede foto vind ik ontzettend mooi! Leuk interview is het, vooral de vraag en het antwoord over de spaarpotjes van de prinsesjes! P.S. Wil je me helpen met het welkomsbericht? (Mij de foutjes aanwijzen!)

    Comment by Jenny — 03/01/2011 @ 3:09 PM

  5. Mooie foto’s!

    Comment by Claudia — 03/01/2011 @ 4:06 PM

  6. [...] en una revista

    Pingback by Maxima en una revista — 03/01/2011 @ 4:39 PM

  7. Als eerste wil ik je een heel goed en koninklijke 2011 toewensen!

    Leuk dat Maxima dit doet, leuke outfit!

    Comment by prinsescatherine.web-log.nl — 03/01/2011 @ 8:28 PM

  8. Belangrijk onderwerp, goed dat Máxima dit doet!!!
    Wat een mooie kleur blauw heeft zij hier aan!!

    Comment by Corintha — 04/01/2011 @ 1:31 PM

  9. Mooie kleding draagt Máxima daar. De kleur staat haar goed. De tweede foto vind ik erg mooi! Leuk dat ze open staat voor interviews. Had ze ook niet kunnen doen, super!

    Comment by Gabriëlla — 04/01/2011 @ 4:11 PM

  10. erg leuk!!

    Comment by marlies — 04/01/2011 @ 6:48 PM

  11. Leuk dat jij ook het interview hebt geplaatst, kon natuurlijk niet ontbreken op de site over Máxima :)

    Comment by ROYALFANVIVIAN — 05/01/2011 @ 10:43 AM

  12. leuke gevonden, ze ziet er leuk uit!

    Comment by henrieke — 05/01/2011 @ 5:24 PM

  13. Leuk interview!

    Comment by Adrie — 06/01/2011 @ 1:39 PM

Leave a comment