Prins Carlos Hugo 1930-2010

Prins Carlos Hugo de Bourbon de Parme, ex-man van Prinses Irene, is vanmorgen om 8.00 uur overleden in het ziekenhuis van Barcelona (Spanje). Bijna twee weken geleden werd er al bekend gemaakt dat het heel erg slecht ging met Carlos en dat hij al afscheid had genomen van zijn volgelingen. Ook had hij via een bericht op de website van zijn familie al laten weten dat zijn lot in God’s handen lag en dat zijn familie en vertrouwelingen bij hem waren. Toen werd er al rekening mee gehouden dat hij het niet lang meer zou volhouden en dat hij zeker het kerkelijk huwelijk van zijn oudste zoon Carlos niet mee zou meemaken. Wel heeft hij zijn eerste kleinkind, Julia (dochter van Prinses Margarita en Tjalling) nog gekend. Gisteren werd het al bekend dat Prins Carlos Javier, de oudste zoon van Prins Carlos Hugo en Prinses Irene, en zijn vrouw Annemarie hun kerkelijk huwelijk hebben uitgesteld. Ook werd bekend dat Carlos Hugo op sterven lag en al was bediend, hij had zijn laatste zegen al gekregen.

De Prins leed aan prostaatkanker en was al een tijdje ziek. In 2008 werd er bij hem geconstateerd dat hij prostaatkanker had, waar hij (tijdelijk) van is genezen. Daarna kwam de kanker weer terug en is het hem toch te fataal geworden. Samen met Prinses Irene van Nederland heeft hij vier kinderen: Prins Carlos Javier, Prinses Margarita, Prins Jaime en Prinses Maria-Carolina. In 1981 scheidde hij van Prinses Irene, maar zijn band met de Nederlandse Koninklijke Familie is altijd heel hecht geweest. Later vond hij zijn geluk in de liefde opnieuw met een andere vrouw, wie we nooit hebben gezien. Met deze vrouw heeft hij ook een kind. Prins Carlos Hugo was de Hertog van Parma, door zijn overlijden heeft zijn oudste zoon Prins Carlos Javier nu deze titel. Prinses Annemarie is nu dus Hertogin van Parma. Het stoffelijk overschot van Prins Carlos Hugo wordt vanuit Spanje overgebracht naar de Koepel van Fagel op het terrein van Paleis Noordeinde in Den Haag. Er zijn geen mogelijkheden voor het publiek om afscheid te nemen van de Prins in de Koepel van Fagel. Er komt een condoleanceregister op http://www.borboneparma.it/. Het stoffelijk overschot van Prins Carlos Hugo wordt vervolgens overgebracht naar Piacenza en Parma in Italië. Prins Carlos Hugo wordt bijgezet in de familiecrypte in de Steccatakerk in Parma. Na de bijzetting in de familiecrypte in Parma zal op een later tijdstip een herdenkingsdienst plaatsvinden in Madrid.

Laatste nieuws: Vrijdag wordt het stoffelijk overschot van Prins Carlos Hugo met het regeringstoestel van Barcelona naar Nederland overgebracht. De kosten die het vliegtuig maakt, betaalt Koningin Beatrix zelf. Begin volgende week wordt het lichaam naar Italië gevlogen, waar het volk dinsdag in Piacenca afscheid kan nemen van de Prins en donderdag en vrijdag kan het volk dat doen in Parma. Op de oorspronkelijke trouwdatum van Prins Carlos Javier en Annemarie Gualthérie van Weezel, 28 augustus 2010 zal Prins Carlos Hugo worden bijgezet in de familiecrypte van basiliek Santa Maria della Steccata in Parma. De Spaanse Koning Juan Carlos en zijn zoon Prins Felipe hebben beiden namens hun echtgenotes condoleancetelegrammen gestuurd aan Prins Carlos Javier.

Prins Carlos Hugo tijdens de bekendmaking van zijn verloving met Prinses Irene

Huwelijk Prinses Irene en Carlos Hugo

Prins Carlos Hugo

Prins Carlos Hugo op burgelijk huwelijk prins Carlos en Annemarie, hij staat tussen Carlos en Irene in

© RVD, screenshot, familie Bourbon de Parme

Tags:

13 Comments »

 1. Verdrietig nieuws, maar een zegen voor hemzelf. Fijn dat prins Carlos Hugo zijn kleindochter nog heeft gekend en nog aanwezig mocht zijn bij het burgelijk huwelijk van zijn zoon met Annemarie.

  Comment by Corintha — 19/08/2010 @ 7:42 AM

 2. Sterkte aan familie en vrienden. Vooral voor Carlos en Annemarie zal het allemaal wel erg hard zijn aangezien de datum van de bijzetting hun oorsprokelijke huwelijksdatum was.

  Comment by Mariska — 19/08/2010 @ 8:38 AM

 3. wat erg, ik wens de familie en vrienden veel sterkte.

  Comment by henrieke — 19/08/2010 @ 11:26 AM

 4. Heel erg nieuws. Mijn condoleances gaan uit naar familie en vrienden.

  Comment by Gabriëlla — 19/08/2010 @ 5:03 PM

 5. Wat een verdrietig nieuws van de familie de Bourbon de Parme!

  Comment by Verna — 19/08/2010 @ 5:39 PM

 6. Wat jammer dat de Prins is overleden, ik hoop dat hij niet veel pijn heeft gehad en het goed zal hebben, waar hij dan ook is.

  Comment by Dagmar — 19/08/2010 @ 6:23 PM

 7. Ik wens de nabestaanden veel sterkte toe.

  Comment by koninginrania — 19/08/2010 @ 6:55 PM

 8. Veel sterkte toegewenst aan familie/vrienden!

  Comment by Annelien — 19/08/2010 @ 7:26 PM

 9. Ik wens zijn familie en kennissen veel sterkte!

  Comment by Gerrianne — 20/08/2010 @ 1:55 PM

 10. Wat verschrikkelijk! Heel veel sterkte aan de nabestaanden!

  Comment by Jeanine — 20/08/2010 @ 5:06 PM

 11. Geen fijn bericht voor zijn familie.

  Comment by Anne — 20/08/2010 @ 5:26 PM

 12. Erg triest nieuws..

  Comment by ROYALFANVIVIAN — 20/08/2010 @ 8:32 PM

 13. mijn hartelijke deelneming.H.J.Timmermans

  Comment by h.j.timmermans — 25/08/2010 @ 11:51 PM

Leave a comment