Job Cohen is deze week de hoofdredacteur van het vrouwenblad Margriet. Het is dit jaar acht jaar geleden dat Cohen het burgelijk huwelijk van Willem-Alexander en Máxima voltrok. Dat was een leuke reden om eens te gaan praten over hun leven. Het gesprek vond plaats in de ambtswoning van de burgemeester van Amsterdam, op 26 januari. Een snipverkouden Prinses Máxima verteld dat één van haar dochters haar heeft aangestoken.

———————————————————————————–

Terugblik op hun huwelijk
Prinses Máxima: Voor iedere bruid en bruidegom gaat zo’n dag te snel voorbij. Je wilt zoveel mogelijk momenten vasthouden. Het was een dag met veel intieme momenten, ook al waren er zoveel mensen bij.”
Prins Willem-Alexander: ”We hebben de nacht voor ons huwelijk weinig geslapen. We werden de hele nacht luidruchtig toegezongen. Je bent natuurlijk ook heel zenuwachtig voor zo’n dag, dan maakt het ook niet uit. ”
Prinses Máxima: ”Ik kon echt niet slapen. Voordat we de Beurs van Berlage in gingen, moesten we een hele tijd wachten. Ik was opgewonden aan het praten, in het Spaans, met mijn getuigen. Ik denk dat er geen bruid is die niet zenuwachtig is voor haar huwelijk. Maar alle mensen om mij heen waren ook zo zenuwachtig. Mijn zusje is één van mijn beste vriendinnen en vroeg: ‘Wat doen we als we niet begrijpen wat we moeten doen?’
Prins Willem-Alexander: ”Het was een prachtige dag. En zoals Máxima al zei, heel intiem. Op het moment in de kerk met die muziek had ik echt het gevoel dat we daar met z’n tweeën waren. Natuurlijk zie je andere mensen, maar het voelde echt als wij samen. En toen hoorde je dat gejuich… dat was prachtig.
Prinses Máxima: ”Het klinkt misschien gek, maar er was ook die enorme intimiteit met de mensen buiten.”
Burgemeester Cohen: ”Veel mensen zien als mooiste moment van uw huwelijksdag dat u de kerk in wandelt wanneer dat prachtige lied wordt gespeeld. Is dat ook voor u?”
Prinses Máxima: ”Het was een lange dag, met veel mooie momenten. Het moment dat mijn broer sprak…”
Prins Willem-Alexander: ”… tijdens de lunch na de huwelijksvoltrekking…”
Prinses Máxima: ”… en mijn schoonmoeder. De woorden van de dominee, uw woorden.”

Prinses Máxima praat over huwelijk

Microkrediet
Burgemeester Cohen: ”Door u heeft microkrediet een grote bekendheid gekregen. Hoe kwam dat?”
Prinses Máxima: ”Dat is een lang verhaal. Ik ben altijd bezig geweest met de vraag: Hoe kan ik mensen helpen betere perspectieven te krijgen? Niet alleen in ontwikkelingslanden, ook in Nederland. Ik wist op mijn zestiende al dat ik economie wilde studeren. Ik dacht: ‘Als de economische situatie van landen verbeterd, kan iedereen in de samenleving een rol spelen’. Misschien naïef. Het is niet de beste manier om dat te bereiken. Toen ik later in New York hoorde over microkredieten dacht ik meteen: dat is het! In plaats van vis geef je iemand een hengel. Ik ben me toen in microkredieten gaan verdiepen. Doordat ik mijn man leerde kennen, lag mijn focus een lange tijd ergens anders. Ik moest verhuizen naar een ander land, Nederlands leren, Nederland leren kennen. Maar toen ik in 2005  gevraagd werd mee te doen met het ‘VN Internationale Jaar van het Microkrediet’ heb ik dat werk met veel plezier weer opgepakt. Ik geloof dat mensen zichzelf kunnen hebben als wij ze de juiste instrumenten geven. Microkrediet is zo’n instrument. Een nieuwe taal leren is ook een instrument. Net als het creëren van plekken waar vrouwen zich kunnen ontwikkelen.”

Prinses Máxima

Hun drie dochters
Prins Willem-Alexander: ”We zijn geen ouders die de hele tijd zeggen: ‘Doe dit niet of dat niet’. We kunnen de kinderen heel vrij laten, maar soms moet je zeggen: ‘Nu is het afgelopen’. Dan is er geen discussie meer mogelijk.”
Prinses Máxima: ”Het gaat om dat je goed communiceert waarom iets niet kan of mag. We proberen ze zelfvertrouwen mee te geven, hen te leren respect te hebben en oog te hebben voor een ander. Ook geloof in jezelf en je mogelijkheden. Nieuwsgierig blijven. Niet tevreden zijn met het eerste beste antwoord.”
Prins Willem-Alexander: ”Maar we willen ze ook kind laten zijn. Tegenwoordig worden kinderen met zoveel dingen geconfronteerd dat ze vaak veel wijzer zijn dan ze aankunnen. Wij moeten zorgen dat die twee dingen niet met elkaar in de knoop komen. Het is heel bijzonder om te zien hoe ze met Haïti bezig waren. Dat is ongelooflijk.”
Prinses Máxima: ”Vooral Amalia. Zij is heel nieuwsgierig: Waar kunnen er aardbevingen voorkomen? Vraagt ze.”

Prins Willem-Alexander: ”En zijn ze heel bewust van hun positie. Al is het maar doordat je klasgenootjes je daaraan helpen herinneren. Dat is ook niet erg. Maar je moet ze wel helpen daarmee om te gaan. Dat ze eraan wennen. In die zin dat ze er niet de hele tijd mee bezig zijn. Dat zijn ze ook niet. Een enkele keer als mijn moeder in het nieuws is, dan is ze ineens de Koningin. Bij ons thuis spreken we nooit zo over haar. Dan is ze gewoon oma.”
Prinses Máxima: ”Ze moeten zelf ontdekken wat het voor hen betekend. Daarom vind ik zelfvertrouwen belangrijk. Stek in je schoenen staan. Vanuit die positie weten wie je bent en wat je verantwoordelijkheden zijn.”
Burgemeester Cohen: ”Hoe ervaren uw dochters een fotosessie voor de verzamelde pers?”
Prinses Máxima: ”Dat was een groeiproces. Ik weet nog dat Amalia de eerste keer geen glimlach op haar gezicht kon toveren. De keer daarna heb ik haar erop voorbereid en nu weten ze dat het er gewoon bij hoort.”
Prins Willem-Alexander: ”Wat zei Amalia ook alweer tegen Ariane op het strand vorige zomerfotosessie?”
Prinses Máxima: ”Ariane had natuurlijk geen idee, liep gewoon met haar zusjes mee. Toen zei Amalia tegen haar: ‘Maak je geen zorgen. Je moet alleen maar glimlachen en de mensen antwoord geven en daarna kunnen we weer gaan spelen.’ En daar moest iedereen natuurlijk om lachen.”

Ondanks haar verkoudheid straalt ze nog

Vakantiehuis in Mozambique
Prins Willem-Alexander: ”Laat ik duidelijk voorop stellen dat een vakantiehuis nooit een onderwerp kan en mag zijn waar zo’n grote publieke discussie over ontstaat. Nergens. Of het nu in Mozambique is of waar dan ook ter wereld. Dus toen dat wel gebeurde en duidelijk was hoe gevoelig dat lag, stond het voor ons vast dat wij er afscheid van moesten nemen. Hoe moeilijk dat ook was. ”
Prinses Máxima: ”Behalve dat het ons vakantiehuis was, was het ook voor ons van wezenlijk belang dat de mensen die daar wonen er ook baat bij zouden hebben.”
Burgemeester Cohen: ”Ik las dat u nu bezig bent met een vakantiehuis in Argentinië?”
Prins Willem-Alexander: ”Nee hoor, dat is een misverstand, we zijn helemaal niet bezig met een vakantiehuis daar.”

Prinses Máxima en Burgemeester Job Cohen van Amsterdam

De bewondering van de Prins en Prinses voor elkaar
Prinses Máxima: ”Ik was toen ik mijn man voor het eerst ontmoette erg onder de indruk van zijn liefde voor en toewijding aan Nederland. Dat sprak me erg aan. Vond ik aanstekelijk. Ik bewonder ook zijn wilskracht, op allerlei gebied en zijn loyaliteit. En verder is hij een heel, heel lieve papa.”
Prins Willem-Alexander: ”Het moment dat ik van een verliefde man een man werd die wist dat wij echt voor elkaar waren gemaakt, was het moment waarop Máxima mij op mijn tekortkomingen ging wijzen. Door kritische vragen te stellen, steeds te zeggen: ‘Denk hier eens aan of aan dat.’ Ze hielp me een beter mens te worden. Dus behalve dat wij veel opvattingen deelden, was zij ook een aanvullende kracht voor mij. Dat merkte ik eigenlijk al snel. Ik kon bijvoorbeeld heel ongeduldig reageren als mensen onze relatie ter discussie stelden. Máxima kon dan zeggen: ‘Wijs die mensen niet zo af. Als zij twijfels hebben, vind ik het terecht dat ze die vragen stellen. Wij moeten ervoor zorgen dat wij die twijfels wegnemen. Bewijzen dat ze het niet bij het juiste eind hebben.”
Burgemeester Cohen: ”Zij is uw steunpilaar.”
Prins Willem-Alexander: ”Meer dan dat. Ze is complementair. Iemand die nog steeds kan zeggen: ‘Ik ga je niet meteen gelijk geven.’ Die kritische vragen blijft stellen over bepaalde dingen die ik, omdat ik heel mijn leven in Nederland heb gewoond normaal vind, maar waarover ik door haar vragen weer goed ga nadenken. Ze vult me aan. Daardoor wordt ik als individu sterker, maar komen we er ook samen als stel sterker uit. Samen kunnen we bouwen. En als we dan met z’n vijven zijn, is dat natuurlijk helemaal heerlijk.  Daar genieten we echt van. Misschien klinkt het oubollig, maarja, daar is ook niets mis mee.”

Voor het hele interview met de Prins en Prinses en foto’s koop je deze week nog de Margriet!

Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima: na 8 jaar nog steeds dolverliefd

© Margriet

Tags:

15 Comments »

  1. Wat een mooi interview! Echt heel lief wat Willem-Alexander allemaal over haar zegt.. Ook die foto’s laten echt zien dat ze super gelukkig zijn samen. En ik heb ‘m vandaag ook net gekocht!

    Comment by Eline — 27/02/2010 @ 4:24 PM

  2. Wauw wat een mooi intervieuw! Echt heel bijzonder dat ze z’n inkijkje geven in hun leven!!

    Comment by Tonny — 27/02/2010 @ 4:32 PM

  3. Echt heel mooi!

    Comment by Claudia — 27/02/2010 @ 4:57 PM

  4. Echt super leuk interview! Heb de margriet ook al gekocht!

    Comment by Jannemieke — 27/02/2010 @ 5:08 PM

  5. [...] Willem Alexander y a Máxima Fotografías de la entrevista en el blog de fanvanmaxima.nl:

    Pingback by Entrevista a Willem Alexander y a Máxima — 27/02/2010 @ 5:24 PM

  6. Een mooi, leuk en lief interview!!!!

    Comment by Corintha — 27/02/2010 @ 5:36 PM

  7. Leuk zeg! Ik ga de Margriet ook nog wel kopen!

    Comment by Lichelle — 27/02/2010 @ 5:46 PM

  8. leuk! k heb eigelijk niet veel zin om alles te lezen misschien een beetje gek sorry. wel leuke foto’s

    Comment by Gerrianne — 27/02/2010 @ 6:42 PM

  9. Echt superleuk dit interview!!

    Comment by koninginrania — 27/02/2010 @ 6:59 PM

  10. Wat een mooi interview, de prins en prinses zijn heel open! En de foto’s erbij zijn prachtig!

    Comment by Verna — 27/02/2010 @ 7:48 PM

  11. Wauw! Wat een leuk intervieuw, zo lekker open over alles! Ook mooie foot’s erbij! ;-)

    Comment by www.oranjewereld.web-log.nl — 27/02/2010 @ 9:08 PM

  12. Prachtig interview. Wat lief zijn ze toch..

    Comment by Gabriëlla — 27/02/2010 @ 10:03 PM

  13. En trouwens ook prachtige foto’s!

    Comment by Gabriëlla — 27/02/2010 @ 10:04 PM

  14. Super leuk interview! Zo lekker open. Ik denk dat W-A een hele goede en lieve man is voor zijn vrouw en kinderen, andersom ook wel, maar hij is altijd zo complementeus! Erg leuk dat we weer veel dingetjes te weten zijn gekomen. :)

    Comment by Julie — 28/02/2010 @ 9:02 PM

  15. heel leuk interview

    Comment by charelle — 28/02/2010 @ 9:51 PM

Leave a comment