Máxima tien jaar in beeld

Dit jaar is het 10 jaar geleden dat Prins Willem-Alexander zijn vrouw leerde kennen tijdens een feest in Sevilla waar ze allebei door vrienden waren uitgenodigd. Toen nog, Máxima Zorreguieta wist nog niet zeker of ze wel mee wilde gaan, maar besloot op het laatste moment toch mee te gaan met haar vrienden. Al in hetzelfde jaar, 1999, begonnen de speculaties in Nederland over een mogelijke nieuwe vriendin voor de Prins. Daarom verschijnt er op deze site een serie: ‘Máxima 10 jaar in beeld’. De serie gaat over de afgelopen 10 jaar dat Prinses Máxima zowel in beeld kwam van Prins Willem-Alexander als het Nederlandse volk.
————————————————————————————–

Deel 3: de laatste twee maanden voor het huwelijk..

Ondertrouw op 9 januari 2002
Op 9 januari 2002 gingen Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima in ondertrouw. Het is gewoonlijk dat er rond het Koninklijke huwelijk van een kroonprins of kroonprinses bijvoorbeeld nieuwe postzegels worden gemaakt ter gelegenheid van hun huwelijk. Dus ook voor Prins Willem-Alexander en Máxima werden er nieuwe postzegels gemaakt. Op de dag van hun ondertrouw ontvingen ze het eerste exemplaar in een groot formaat. Daarna poseerden ze natuurlijk ook nog, mét de postzegel, voor de pers.

In ondertrouw

Overhandiging van de postzegels

Overhandiging van de postzegels

De postzegels

postz

Balletvoorstelling van het Nederlands Dans Theater
De dag na de ondertrouw, op 10 januari 2002, bood het Nederlands Dans Theater een balletvoorstelling aan, ter gelegenheid van hun huwelijk. Natuurlijk waren de broers van Prins Willem-Alexander aanwezig met hun ouders, maar ook familie van Máxima was aanwezig.  Na de voorstelling werden de dansers en danseressen persoonlijk bedankt door het paar op het podium en kregen ze uit handen van Willem-Alexander en Máxima een bos bloemen aangeboden. Op deze dag waren de oom en tante van Willem-Alexander, Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven, 35 jaar getrouwd en dus werd daar ook nog voor gezongen.

Aankomst

Aankomst

De voorstelling

Tijdens de voorstelling

Bloemen voor de dansers

Bedankje van Máxima

Bruidegom in spe aan het woord

Banket in de Ridderzaal
De plaats waar Máxima datzelfde jaar haar eerste Prinsjesdag zou meemaken, was op 25 januari 2002 ergens anders voor bedoelt. De regering had het paar een banket aangeboden ter gelegenheid van hun huwelijk. Wim Kok ontving het paar in de Binnenhof. Ook bij deze gelegenheid waren er familieleden en vrienden van Máxima uitgenodigd. Onder andere haar broer Martin, met zijn toenmalige vrouw. Alle ministers van het paarse kabinet stelden zich opnieuw voor aan Máxima. Wim Kok begon zijn tafelrede met een aantal zinnen in het Spaans, om het ook gedeeltelijk verstaanbaar te maken voor Máxima’s broer. Máxima was hier duidelijk geëmotioneerd over. Daarnaast wenste hij het paar een onvergetelijke huwelijksdag en voor de toekomst alle geluk toe. Daarna kwam Willem-Alexander zelf aan het woord. Hij benadrukte de goede band tussen hem en Wim Kok in zijn tafelrede. Hij bedankte Wim Kok voor zijn raad en hulp van de afgelopen jaren. Hij sloot af met de woorden: ‘Aangezien mijn publieke uitspraken onder uw ministeriële verantwoordelijkheden vallen, hoop ik gewoon dat u het in ieder geval in grote lijnen vanavond wél met mij eens zal zijn.’

In de Ridderzaal

Kennismaking met burgemeester van Almere

Een stralende bruid

Tafelrede van Wim Kok

Máxima tijdens de tafelrede van Wim Kok

Het bruidspaar

Het glas heffen

Glas heffen

Tijdens tafelrede van de bruidegom

Het slaan van de huwelijksmunt
Op 28 januari 2002, de maandag voor hun huwelijk, sloegen Willem-Alexander en Máxima hun huwelijksmunt bij ‘de Utrechtse Munt’ in, de naam zegt het al, Utrecht. Het is een zilveren tien euro munt, waarvan er één miljoen exemplaren werden geslagen. Op de ene kant van de munt staat Koningin Beatrix en op de andere kant staat een dubbelportret van Willem-Alexander en Máxima. De munt is alleen in Nederland wettig betaalbaar. Naast een zilveren exemplaar werd er ook een gouden exemplaar gedrukt.

Máxima's ring

Het slaan van de munt

De munt

Bruidspaar met de munt

De munt met dubbelportret van het bruidspaar

Nationaal cadeau voor het bruidspaar: Oranje Fonds
Al enkele dagen voor het huwelijk waren alle genodigden in Nederland. Er werd o.a. een concert gegeven. Ook waren bij deze gelegenheid veel buitenlandse royals aawezig, die ook uitgenodigd waren om de dagen voor het huwelijk bij te wonen. O.a. Prins Charles van Engeland en de Koningin van Denemarken waren hierbij aanwezig.

Groot ontvangst

Luisterend naar de muziek

conce1

Bedanken

Het verlaten van de zaal

Één dag voor het huwelijk, vrijdagavond 1 februari 2002, was er een avond georganiseerd voor het bruidspaar in de Amsterdam Arena. Tijdens deze avond kreeg het bruidspaar een cadeau namens het volk aangeboden: het Oranje Fonds. Willem-Alexander en Máxima zijn na het huwelijk beschermheer- en vrouwe van het Oranje Fonds geworden. Tot op de dag van vandaag bezoeken ze, vooral Prinses Máxima, veel projecten van het Oranje Fonds. Ook tijdens deze avond waren weer veel buitenlandse royals aanwezig: o.a. Prins Charles van Engeland, Nelson Mandela, Koningin Silvia van Zweden en Koningin Noor. Ook Máxima’s zusje was aanwezig, zij zat tijdens deze avond naast Prins Constantijn. Sita en Marco Borsato en Loes Luca traden op tijdens deze avond.

aankomst in open auto

Komische act

Er wordt veel gelachen tijdens de avond

Hand in hand tijdens het optreden van Sita en Marco Borsato

Genietend paar op de vooravond van hun huwelijk

Onthulling van het cadeau

Dankwoord van Willem-Alexander

Prinses Laurentien, Prins Constantijn en Ines

Einde van de avond

© NOS

De volgende keer in ”Máxima 10 jaar in beeld”: het interview dat ze gaven t.g.v. huwelijk.

Tags:

22 Comments »

 1. Wat maak je hier toch altijd een mooie log van!
  Máxima is wel veranderd zeg..! {positief;)}

  Comment by Annelien>allroyals.web-log.nl — 16/11/2009 @ 4:40 PM

 2. Mooie log!

  Comment by Claudia — 16/11/2009 @ 4:57 PM

 3. Wat een mooie log weer! De outfits die ze toen droeg vind ik eerlijk gezegd wel een beetje saai, zeker als je het vergelijkt met haar kleding nu! Ze is er zeker op vooruit gegaan!

  Comment by Verna — 16/11/2009 @ 5:33 PM

 4. Heel leuke informatieve log! Ze ziet er tegenwoordig heel anders uit.

  Comment by koninginrania — 16/11/2009 @ 6:14 PM

 5. Wat een mooie uitgebreide log! en hele mooie fotos! Dat van die postzegels wist ik nie, grappig!

  Comment by Dagmar — 16/11/2009 @ 6:20 PM

 6. Prachtige log weer! Wat was die vrijdagavond 1 februari een leuk feest!

  Comment by Mirjam — 16/11/2009 @ 6:49 PM

 7. Ja, je doet dit altijd heel er mooi! Máxima zag er toen ook al mooi uit, maar nu anders, en ook mooi!!! Super leuk om alles terug te zien.

  Comment by Eline — 16/11/2009 @ 6:55 PM

 8. Leuke serie! Leuk om het allemaal nog eens terug te zien! Het is allemaal alweer zo lang geleden… :)

  Comment by www.oranjewereld.web-log.nl — 16/11/2009 @ 8:14 PM

 9. Gave foto’s!
  Máxima ziet er tegenwoordig anders uit, maar niet minder mooi!
  Haar kleding is ook echt heel anders!

  Comment by Jeanine — 16/11/2009 @ 8:23 PM

 10. Fantastisch gedaan! Super mooi

  Comment by Gabriëlla — 16/11/2009 @ 9:14 PM

 11. Wat een mooie log weer Iris ! Het is ook altijd leuk om die “oude” foto’s nog eens terug te zien !

  Comment by Royallife — 16/11/2009 @ 9:56 PM

 12. Wat een prachtige log weer! Interressante serie hoor! heb je veel werk aan.

  Comment by ROYALFANVIVIAN — 17/11/2009 @ 1:51 PM

 13. Wat een leuke log! Dit is wat anders dan de standaardlogjes…
  Komen er ook logjes waarin je kleding gaat behandelen? Blijft leuk vind ik.

  Comment by Catharina — 17/11/2009 @ 2:14 PM

 14. Prachtig gedaan weer! Heel erg mooi. Je kunt het echt heel erg goed Iris!

  Comment by Anoniempje — 17/11/2009 @ 4:45 PM

 15. Tja, wat moet ik zeggen, leuke foto’s, leuke informatie, super goede log. Trouwens: die huwelijkspostzegel heb ik ook doordat ik toendertijd postzegels spaarde..

  Comment by Jenny — 17/11/2009 @ 5:27 PM

 16. Weer een mooie log!

  Comment by Tom — 17/11/2009 @ 6:08 PM

 17. Bedankt voor je reactie:)

  Groetjes Jans

  Comment by **Jans** — 17/11/2009 @ 7:15 PM

 18. leuke log, ik had de foto’s nog nooit eerder gezien.

  Comment by Gerrianne — 17/11/2009 @ 7:49 PM

 19. Hele mooie log weer!

  Comment by Lichelle — 17/11/2009 @ 7:51 PM

 20. Ja wat was dat leuk toen!! Wat waren ze daar nog jong! Een stralende Máxima, geweldig om te zien!

  Comment by Corintha — 18/11/2009 @ 9:38 AM

 21. Nice. She was so beautiful and so happy. I’m happy too for her.

  Comment by Ann — 22/11/2009 @ 3:49 PM

 22. Weer prachtig gedaan. Heel erg mooi!!

  Comment by Marieke — 23/11/2009 @ 4:59 PM

Leave a comment