Inhuldigingsjurken Jan Taminiau

04th November 2013

De Nederlandse mode-ontwerper Jan Taminiau had de eer om voor dé grote dag waarop de troonswisseling plaatsvond, twee jurken voor de toekomstige koningin te ontwerpen. Sinds de aankondiging van Prinses Beatrix op 28 januari gonsde het van de geruchten wie de ontwerper zou worden van dé jurk van de toekomstige koningin. Uiteindelijk werd het Jan Taminiau, die voor zowel de inhuldiging als voor de koningsvaart ‘s avonds een jurk mocht ontwerpen voor Koningin Máxima. Na 30 april werden de jurken op verschillende plaatsen tentoongesteld; onder andere op de Dutch Design Week in Eindhoven, waar de onderstaande foto’s ook zijn gemaakt.

Nadat onder andere Prinses Beatrix, Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima de acte van abdicatie hadden ondertekend in Paleis op de Dam, vertrok het gezelschap naar de Nieuwe Kerk. Uiteraard had iedereen zich omgekleed. Lange jurken werden uit de kast getrokken en iedereen zag er op zijn best uit. Maar toch bleef de grote vraag: hoe ziet onze nieuwe Koningin eruit en wie heeft haar jurk ontworpen? ”Toen ik werd gevraagd om deze jurk te mogen ontwerpen voelde ik me vooral nederig. Voor mij is het een jongensdroom die uitkomt: het mogen kleden van de koningin van Nederland. Ik voel me trots dat ik als Nederlandse ontwerper een bijdrage mag leveren aan dit mooie moment”, aldus Taminiau over de inhuldigingsjurk. De koningsblauwe inhuldigingsjurk die bij velen zoveel indruk heeft gemaakt. De jurk is bewerkt met kant, steentjes en kraaltjes. De jurk heeft lange mouwen en de koningin droeg er een ceintuur bij in dezelfde kleur om haar figuur mooi uit te laten komen. Over de jurk heen droeg ze een mantel in dezelfde koningsblauwe kleur. Saffieren en diamanten juwelen maakten het plaatje compleet.

——————————————————-

Naast de koningsblauwe jurk droeg Koningin Máxima op 30 april nog een jurk: in de avond droeg ze tijdens de koningsvaart en het daarna volgende concert een roodpaarse jurk van kant. De jurk is volledig bewerkt met bloemetjes en kraaltjes. Wat mij betreft echt een schot in de roos. Prachtige details laten zien hoe nauw en secuur er gewerkt is en wat voor prachtige jurk het is. De koningin combineerde de jurk met bijpassende oorbellen en diamanten sterren in haar opgestoken kapsel. Tijdens de vaart droeg de koningin er een bijpassende omslagdoek in dezelfde kleur bij, wat overigens nog steeds wat koud was. Later droeg ze er namelijk nog een crèmekleurige omslagdoek overheen.

© RVD/ANP, Jan Taminiau & speciale dank aan Emma (www.aboutroyals.wordpress.com)

Tags:

4 Comments »

  1. Dank voor deze prachtige foto’s weer en ook voor je verhaal erbij!

    Comment by Dorien — 07/11/2013 @ 8:20 PM

  2. Wat een schitterende foto’s.

    Comment by Renske — 09/11/2013 @ 8:00 AM

  3. Wat zijn het toch prachtige jurken!!

    Comment by Corintha — 15/11/2013 @ 12:12 PM

  4. Mooi om die details zo te zien!

    Comment by RoyalfanVivian — 22/11/2013 @ 10:37 PM

Leave a comment