We kunnen stellen dat de stijl van koningin Máxima ietwat veranderd is sinds 30 april. Sinds Máxima een nieuwe functie heeft en van prinses naar koningin ging, draagt ze haar haren vaker vast en we zien haar ook regelmatig met een hoed. De losse haren van de prinses destijds zijn ingeruild voor mooie, nette en koninklijke kapsels. Ook zagen we Máxima voorheen niet vaak met een hoed. Alleen tijdens huwelijken, dopen en andere grote gebeurtenissen zagen we haar met een hoed. Sinds ze koningin is, zien we haar veel vaker met een hoed. Tijdens officiële gelegenheden waar ze echt is als koningin, kunnen we een hoed verwachten. Tijdens wat minder officiële bezoeken – vooral tijdens bezoeken voor het Oranje Fonds en Inclusive Finance – draagt ze geen hoed en zien we de koningin weer af en toe met los haar.

Maar de meest opvallende ontwikkeling is dat de koningin haar kleding zeer regelmatig herdraagt. De koningin maakte het statement vooral tijdens de provinciebezoeken, aangezien ze tijdens deze bezoeken geen enkele keer een nieuwe outfit droeg. Alle outfits die we zagen, hebben we al eerder gezien. En ook tijdens andere bezoeken in Nederland en in het buitenland herdraagt de koningin regelmatig haar kleding. Zo ook vandaag. De koningin droeg tijdens de Nationale Herdenking van het Slavernijverleden een zwart-witte creatie van Natan. Te lezen op de website van modedeskundige Josine Droogendijk droeg Máxima de witte top al zes maal eerder. De ene keer in combinatie met de zwarte rok van vandaag, en de andere keer met een witte glitterende rok. Zo droeg de koningin de top ook toen zij vorig jaar een bezoek bracht aan Elburg.

De koningin maakte het statement eigenlijk al op de vooravond van de inhuldiging op 29 april. Toen nog prinses Máxima droeg een rode avondjurk van Valentino die ze eerder droeg bij de 60e verjaardag van Prins Charles. Ook op het staatsieportret die werd vrijgegeven n.a.v. de inhuldiging droeg Koningin Máxima een bekende jurk van Natan. Ze droeg deze jurk vorig jaar tijdens Prinsjesdag en op 9 maart 2011 in Qatar.

Op 28 mei begon de provincietour van het koningspaar in Groningen en Drenthe. Koningin Máxima droeg tijdens de eerste dag een bekende lila outfit van de Nederlandse mode-ontwerper Jan Taminiau. Ze droeg de outfit eerder op 14 april 2011 tijdens het staatsbezoek aan Duitsland en een jaar eerder tijdens het WK voetbal.

Twee dagen later bezocht het koningspaar Gelderland en Utrecht. De koningin droeg een outfit van Natan dat bestond uit een peplum top en een rok, beiden met een bloemenprint. Ze combineerde de outfit met een opvallende hoed die ze eerder droeg op het huwelijk van Prins Albert en Prinses Charlene van Monaco. De outfit van Natan droeg de koningin eerder op 31 januari dit jaar, tijdens het staatsbezoek aan Brunei.

Op 12 juni zette het koningspaar de provincietour voort in Limburg en Noord-Brabant. Edouard Vermeulen was verantwoordelijk voor de outfit van de koningin op deze dag. De koningin droeg haar donkerblauwe kanten jurkje met de grote donkerblauwe hoed. Voor de kou combineerde de koningin de jurk met een beige vestje. Ze droeg deze outfit voor de derde keer. De eerste keer dat we haar in deze prachtige creatie zagen, was tijdens het tiendaagse bezoek van het koningspaar en prinses Beatrix in 2011 aan het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Op de vierde dag van de tour droeg de koningin wederom een eerder gedragen outfit van Natan. Deze outfit heeft ook op de tentoonstelling op Paleis het Loo gehangen. Tijdens de uitreiking van de Appeltjes van Oranje in 2006 droeg de koningin deze outfit voor het eerst. Sindsdien droeg ze de outfit tweemaal tijdens een officiële gelegenheid. Deze keer combineerde Máxima de outfit met een hoed die we ook al eerder hebben gezien en ook in dit geval droeg ze het in 2006 voor het eerst. Voorheen combineerde ze de hoed altijd met los haar, maar naar mijn mening staat het beter met een knot.

Flevoland en Overijssel waren op 19 juni aan de beurt. Koningin Máxima verscheen deze dag in een kleurig rood-roze ensemble, opnieuw van Natan. De jurk droeg ze voor het eerst op 9 oktober 2010 op Curaçao. De roze tulband droeg de koningin ook meerdere malen eerder.

Tijdens hun laatste provinciebezoek op 21 juni bezochten de koning en koningin Zeeland en Zuid-Holland. De koningin droeg een vergelijkbare hoed als twee dagen ervoor en ze combineerde de hoed met een wederom eerder gedragen outfit van Natan. Ze droeg deze outfit eerder tijdens de doop van de Zweedse Prinses Estelle en tijdens het staatsbezoek aan Singapore in januari dit jaar.

De zuinigheid van de koningin schijnt niet alleen door in haar eigen stijl, maar ze leent ook kleding uit. Zo leent ze veel uit aan haar eigen moeder, maar bijvoorbeeld ook aan de prinsessen Aimée en Mabel. Zo droeg de zwangere prinses Aimée tijdens de inhuldiging op 30 april een galajurk die ze heeft geleend van koningin Máxima. Koningin Máxima heeft deze jurk gedragen tijdens de zwangerschap van prinses Ariane, onder andere tijdens het staatsbezoek aan Turkije in 2007. En ook prinses Mabel leende op deze dag wat van de koningin, namelijk haar haarband. De koningin droeg deze haarband tijdens de herdenking van de slachtoffers van de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn. Ook leent koningin Máxima vaak juwelen uit aan haar familie én vriendinnen. Eén haar vriendinnen uit Argentinië leende voor het feest n.a.v. de 40ste verjaardag van de koningin een set oorbellen van haar. De set oorbellen zijn van H. Stern (klik HIER voor een foto van de koningin met de oorbellen). Het schijnt dat de koningin regelmatig juwelen en accessoires uitleent aan haar schoonzussen en zelfs aan haar schoonmoeder.

Voor veel meer informatie over de kleding van onze koningin verwijs ik u heel graag naar de website van Josine Droogendijk, die op deskundige wijze heel gedetailleerd de outfits en accessoires van de koningin bespreekt: http://www.modekoninginmaxima.nl/

© FanvanMáxima, RVD, NOS 1, NOS 2 & NOS live (journaal 24)

Tags:

3 Comments »

  1. Leuke log! Viel mij ook al op.
    Prinses Aimee is bevallen van een zoon; Willem Jan
    http://www.koninklijkhuis.nl/nieuws/nieuwsberichten/2013/juni/zoon-voor-prins-floris-en-prinses-aimee/

    Comment by Leave a comment — 01/07/2013 @ 4:14 PM

  2. Ik vind dat onze koningin dat goed doet. Waarom kleding niet vaker dragen, prima!!

    Comment by Corintha — 01/07/2013 @ 6:58 PM

  3. Ik vind het geweldig dat ze recycled zeker nu er wereldwijd een crisis is geeft ze daar wel mee aan dat ook zij zuinig wil doen.
    En daarbij het zijn toch ook geweldige pakjes die ze draagt zou eeuwig zonde zijn als ze die niet zou herdragen.

    Comment by Fina — 01/07/2013 @ 7:05 PM

Leave a comment