Opnieuw slecht nieuws voor de Oranjes. Bij Prins Bernhard is onlangs een vorm van lymfklierkanker geconstateerd. De 43-jarige zoon van Prinses Margriet en prof.mr. Pieter van Vollenhoven wordt nog nader onderzocht. De Prins zal vermoedelijk zijn werk (tijdelijk) neer moeten leggen, omdat de ziekte zijn dagelijks functioneren belemmert.

Prins Bernhard van Oranje-Nassau van Vollenhoven is de tweede zoon van Prinses Margriet en daarmee dus een neef van de koning. De Prins is vernoemd naar zijn opa, Prins Bernhard sr. Op 6 juli 2000 trouwde hij voor de wet met Annette Sekrève en twee dagen later werd het huwelijk kerkelijk ingezegend in Utrecht. Samen heeft het paar drie kinderen: Isabella (11 jaar), Samuel (9 jaar) en Benjamin (5 jaar). De Prins had al enkele jaren last van zijn gezondheid. Hij wordt al enkele jaren behandeld voor de ziekte van Crohn.

(more…)

Tags:

Begrafenis Prins Johan Friso

16th August 2013

Vandaag werd Prins Friso begraven in Lage Vuursche, gemeente Baarn. Er werd vanmiddag om 15u eerst een dienst gehouden in de Stulpkerk, dat zal worden geleid door dominee C.A. ter Linden. Onder andere Maaike Ouboter heeft een nummer ten gehore gebracht. Vervolgens werd de Prins begraven op de nabij gelegen begraafplaats. Er zijn verschillende schermen neergezet rond te begraafplaats zodat de ter aarde bestelling echt in alle privacy plaats kon vinden, zonder pottenkijkers. Het was de wens van de koninklijke familie dat de begrafenis een privé-aangelegenheid is.

Vanmorgen even voor 9 uur verliet Prins Friso Paleis Huis ten Bosch en begon hij aan zijn laatste reis. Een uur later arriveerde de lijkwagen bij de Stulpkerk in Lage Vuursche. Prinses Mabel reisde mee. Er liggen allemaal kransen en bloemen bij de ingang van de kerk van onder andere familie leden. Er zijn ook foto’s verschenen van de koninklijke familie bij Paleis Huis ten Bosch vanmorgen.

Even voor 15.00u kwam de Koninklijke Familie lopend vanaf kasteel Drakensteyn aan bij de kerk, gevolgd door vrienden en familie. Prinses Beatrix liep samen met Prinses Mabel en haar twee dochters, Luana en Zaria, voorop. Ook Koning Harald van Noorwegen was aanwezig, die peetoom van de Prins was. Koning Willem-Alexander, Prins Constantijn en vier vrienden van Prins Friso hebben de prins naar zijn graf gedragen. Even voor 16.30u liep de Koninklijke Familie terug naar kasteel Drakensteyn. De Noorse Koning Harald en Prinses Laurentien liepen gearmd terug naar het kasteel. Uiteraard allemaal zichtbaar aangeslagen, zoals Prinses Amalia. Ook het gezin van de koning liep gearmd terug. Prinses Beatrix, Prinses Mabel en haar dochters vertrokken als laatsten.

Beelden van de dienst in de Stulpkerk.

© NOS

Tags:

Prins Friso wordt komende vrijdag begraven in Lage Vuursche, gemeente Baarn. De begrafenis vindt in besloten kring plaats. Alleen familie en goede vrienden van de Prins zullen aanwezig zijn. Er zullen achteraf wel beelden van verschijnen, maar het is niet de bedoeling dat de pers en publiek vrijdag naar de Lage Vuursche komen. Er zal vrijdagmiddag eerst een dienst worden gehouden in de Stulpkerk die zal worden geleid door dominee C.A. ter Linden en daarna zal de Prins worden begraven op een nabij gelegen begraafplaats. Zowel de kerk als de begraafplaats liggen zo goed als naast Kasteel Drakensteyn, waar Prins Friso is opgegroeid en waar Prinses Beatrix eind dit jaar weer zal gaan wonen. Prinses Beatrix heeft een tijd terug een stuk grond van Drakensteyn beschikbaar gesteld om de begraafplaats uit te breiden. Feitelijk komt Prins Friso dus te liggen op oude grond van Drakensteyn, waar hij een groot deel van zijn jeugd heeft doorgebracht.

Later dit jaar krijgt het volk de kans om afscheid te nemen van de Prins, want dan zal er een herdenkingsdienst worden gehouden.

Tags:

Prins Friso overleden

12th August 2013

Prins Johan Friso is vanmorgen op 44-jarige leeftijd op Paleis Huis ten Bosch overleden. Daar verbleef hij sinds begin juli samen met zijn gezin na een maandenlange behandeling in het Wellington Ziekenhuis in Londen. De Prins is overleden aan de complicaties die zijn opgetreden na zijn ski-ongeluk op 17 februari 2012 in Lech, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Door hersenbeschadiging wat werd veroorzaakt door zuurstoftekort lag de Prins bijna 1,5 jaar in coma. Zijn overlijden kwam, ondanks alles, onverwacht.

Prinses Mabel en haar dochters Luana en Zaria waren op Paleis Huis ten Bosch op het moment van zijn overleden. Rond 17u in de middag werden zij buiten het paleis gespot, Prinses Mabel wandelend samen met haar zussen en haar twee dochters op de fiets. Even na 18u werd bekend gemaakt dat ook Prinses Beatrix op Paleis Huis ten Bosch is en later op de avond zijn er ook beelden van haar verschenen. Naast Prinses Mabel en Prinses Beatrix was ook het gezin van Prins Constantijn op Paleis Huis ten Bosch vandaag. In de avond kwam ook het gezin van Koning Willem-Alexander aan bij het Paleis, nadat zij hun vakantie in Griekenland verbroken hadden. Even na 22u vertrokken de prinsesjes weer, echter zonder hun oudersPrins Pieter-Christiaan en Prins Carlos zijn vandaag ook bij het Paleis gezien. In de avond kwam er ook een lijkwagen aan bij het Paleis. Prins Friso wordt vermoedelijk overgebracht naar Paleis Noordeinde, waar hij zal worden opgebaard in de rouwkamer.

(more…)

Tags:

Er komt weer een huwelijk aan in onze Koninklijke Familie en het zal voorlopig ook één van de laatsten worden. Prins Jaime trouwt op 5 oktober met Viktória Cservenyák in Apeldoorn. Eerst zal het huwelijk worden ingezegend in de rooms-katholieke Mariakerk of ook wel de Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopnemingkerk en daarna volgt er een feest op Paleis het Loo. Het stel kent elkaar nu ruim een jaar. Vorige maand nam Prins Jaime zijn verloofde mee naar een feest van het Noorse kroonprinselijk paar. Sindsdien werd er volop gespeculeerd over hun relatie.

De 31-jarige Viktória Cservenyák groeide op in Hongarije en Zwitserland om vervolgens op jonge leeftijd te verhuizen naar Apeldoorn. Sindsdien woont Viktória in Nederland, ze heeft hier gestuurd en ze is al meerdere jaren werkende in Nederland. Na haar werk in de advocatuur is Viktória op dit moment werkzaam voor de Rabobank. Daarnaast is ze schrijfster onder de naam Victoria Delano en heeft zelfs een boek uitgebracht.

Ook de 40-jarige Prins Jaime de Bourbon de Parme heeft een band met Apeldoorn. Als kind kwam hij er vaak en de Koninklijke Familie is tot op de dag van vandaag vaak te vinden in Apeldoorn. Prins Jaime is het derde kind van Prinses Irene en Carlos Hugo en dus een neef van onze koning. Prins Jaime heeft nog een broer, Prins Carlos, een tweelingzus, Prinses Margarita en een zusje, Prinses Maria-Carolina.

Prins Jaime heeft een goede band met de rest van de Koninklijke Familie. Hij is een graag geziene gast bij grote gebeurtenissen als huwelijken, dopen en feesten. Zo is de Prins ook peetouder van Gravin Zaria, de jongste dochter van Prins Friso en Prinses Mabel, en van zijn nichtje Prinses Luisa Irene, de dochter van Prins Carlos en Prinses Annemarie. Eind november zal de familie Bourbon de Parme opnieuw worden uitgebreid: Prins Carlos en Prinses Annemarie hopen dan hun tweede kindje te mogen verwelkomen.

© Reinier RVDA/ANP

Tags: