Prins Friso heeft vandaag het Wellington Ziekenhuis in Londen verlaten, waar hij sinds 1 maart vorig jaar lag. Hij is overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch waar hij samen met zijn gezin deze zomer zal verblijven. Prinses Beatrix woont nog steeds op Paleis Huis ten Bosch en zal bij haar tweede zoon en zijn gezin blijven deze zomer. De prinses zal naar verwachting eind dit jaar of begin volgend jaar verhuizen naar Drakensteyn.

De toestand van Prins Friso is onveranderd en blijft zorgwekkend. Op 19 november vorig jaar werd bekend gemaakt dat Prins Friso tekenen van zeer gering bewustzijn vertoont, wat ook wel ‘minimal consciousness’ wordt genoemd. De reden van zijn komst naar Nederland is dat een verdere behandeling in een ziekenhuis niet meer noodzakelijk is.

In de komende maanden worden de opties van de verzorging van de prins in Nederland of in Engeland nader besproken. Tot die tijd zal hij op het paleis worden verzorgd door een medisch team onder leiding van Prof. Jan van Gijn en Dr. Michael Kuiper.

Op 17 februari 2012 werd de prins getroffen door een lawine in het Oostenrijkse Lech. Na dit ongeluk werd de prins naar het ziekenhuis in Innsbruck gebracht en enkele dagen later werd bekend gemaakt dat hij ernstig hersenletsel opgelopen heeft. Drie weken later werd hij overgebracht naar het Wellington Ziekenhuis in Londen, de woonplaats van het gezin.

© FanvanMáxima, niet overnemen

Tags:

Koningin Máxima heeft vanmorgen het Máximapark geopend in de Leidsche Rijn. De Leidsche Rijn is een stadsdeel in Utrecht. De koningin kwam vanmorgen om 10.00 uur aan bij het restaurant dat midden in het 300 ha grote park ligt. Een kwartier later kwam ze op de fiets aan bij de plaats waar ze het park zou openen. Een kwartier na aankomst vond deze opening plaats. Daarna stapte het gezelschap weer op de fiets en maakte een ronde door het park, om vervolgens weer te stoppen bij het eerdergenoemde restaurant. Daar sprak de koningin nog met genodigden en om 11.00 uur kwam ze weer naar buiten. Ze nam tijd voor het publiek, nam afscheid en vertrok weer richting Wassenaar.

(more…)

Prinses Beatrix is niet de enige die dit jaar het stokje overdraagt aan haar oudste zoon. Ook koning Albert van België heeft vanavond zijn aftreden aangekondigd ten gunste van zijn oudste zoon Prins Filip. Hoewel er in Nederland nog een paar maanden tussen de aankondiging en de grote dag zelf zat, zal Prins Filip over 2,5 week al koning zijn. Op 21 juli, de Nationale Feestdag in België, zal de koning aftreden en zal er een nieuwe koning zijn. Vandaar dat het kennismakingsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima pas in oktober is gepland. De kortst aangestelde koning zal namelijk eerst een bezoek brengen: dit houdt in dat koning Filip eerst een bezoek aan Nederland zal brengen voordat onze koning en koningin België zullen bezoeken.

De 79-jarige koning Albert volgde in 1993 zijn broer Boudewijn op na diens dood. Hij heeft dus bijna 20 jaar op de troon gezeten voordat hij het stokje zal overdragen aan zijn 53-jarige zoon prins Filip. Prins Filip heeft nog een zusje en een broertje, Astrid en Laurent. De toekomstige koning is getrouwd met prinses Mathilde en samen hebben zij vier kinderen.

© FanvanMáxima

Tags:

Prinses Aimée heeft vanmiddag om 13.32 uur het leven geschonken aan een zoon. De prinses beviel in het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag waar ook Koningin Máxima en Prinses Laurentien verbleven destijds tijdens en na de bevalling van hun kinderen. De ouders lieten weten ontzettend gelukkig en heel erg dankbaar te zijn met de geboorte van hun zoon, die de naam Willem Jan kreeg. Hij woog bij zijn geboorte 3650 gram.

Voluit heet het jongetje Willem Jan Johannes Pieter Floris van Vollenhoven en hij is vernoemd naar de oom van Prins Floris (de broer van prof. mr. Pieter van Vollenhoven). Het is het derde kind van Prins Floris en Prinses Aimée. Zij hadden al twee dochters: Magali (9 oktober 2007) en Eliane (5 juli 2009). Willem Jan is het elfde kleinkind voor Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven.

Magali werd zes maanden na haar geboorte gedoopt en Eliane ruim acht maanden (bijna negen) na haar geboorte. Beiden werden gedoopt op Paleis het Loo in de aanwezigheid van een groot deel van de koninklijke familie. Naar verwachting zal Willem Jan in januari, februari of maart 2014 worden gedoopt op Paleis het Loo in Apeldoorn. Ter vergelijking: zijn zus Eliane is over vier dagen jarig en werd destijds op 28 maart gedoopt.

Kennelijk mochten Prinses Aimée en Willem Jan snel weer naar huis, want aan het begin van de avond werd de volgende foto vrijgegeven van Willem Jan met zijn twee zussen. De foto is bij hen thuis gemaakt door Prins Floris en prinses Aimée is te zien in de weerspiegeling van het raam. De foto doet me heel erg denken aan de foto die op 9 juli 2009 werd vrijgegeven n.a.v. de geboorte van Eliane.

© RVD/Prins Floris

Tags:

We kunnen stellen dat de stijl van koningin Máxima ietwat veranderd is sinds 30 april. Sinds Máxima een nieuwe functie heeft en van prinses naar koningin ging, draagt ze haar haren vaker vast en we zien haar ook regelmatig met een hoed. De losse haren van de prinses destijds zijn ingeruild voor mooie, nette en koninklijke kapsels. Ook zagen we Máxima voorheen niet vaak met een hoed. Alleen tijdens huwelijken, dopen en andere grote gebeurtenissen zagen we haar met een hoed. Sinds ze koningin is, zien we haar veel vaker met een hoed. Tijdens officiële gelegenheden waar ze echt is als koningin, kunnen we een hoed verwachten. Tijdens wat minder officiële bezoeken – vooral tijdens bezoeken voor het Oranje Fonds en Inclusive Finance – draagt ze geen hoed en zien we de koningin weer af en toe met los haar.

(more…)

Tags: