Prinses Máxima ontvangt onderzoek naar basisonderwijs en ondernemen
Activiteit: Prinses Máxima ontving gisterochtend tijdens een seminar van het Amsterdam Center for Entrepreneurship (ACE) het onderzoek Effecten van onderwijs in ondernemen op de basisschool in ontvangst. Mirjam van Praag, Randolph Sloof en Laura Rosendahl Huber van de Universiteit van Amsterdam en ACE deden de afgelopen twee jaar onderzoek naar de effecten van het lesprogramma van BizWorld. Dit lesprogramma wordt wereldwijd gebruikt om ondernemende kennis en vaardigheden te ontwikkelen bij leerlingen van groep 8 van de basisschool. De onderzoekers keken naar de ontwikkeling van ondernemerschapkennis en -vaardigheden bij ruim 2500 leerlingen van 65 verschillende basisscholen in Nederland. Ze concluderen dat het ondernemerschaponderwijs een positief effect heeft op de ondernemende vaardigheden van de deelnemende leerlingen. Onderwijs in ondernemerschap is van belang voor de toekomstige economische groei en werkgelegenheid. Na het in ontvangst nemen van het onderzoek vertelden kinderen over hun eigen ervaringen met het lesprogramma. Verschillende mensen reageerden vervolgens op de uitkomsten van het onderzoek. De stichting BizWorld verzorgt sinds enkele jaren lessen in ondernemerschap voor kinderen in groep 8 van de basisschool. In bedrijfjes bestaande uit zes leerlingen leren de kinderen alles wat er bij ondernemerschap komt kijken: van oprichting tot financiële verslaglegging, van productie tot verkoop en nog veel meer. Prinses Máxima was aanwezig in het kader van haar erevoorzitterschap van Wijzer in geldzaken, en haar lidmaatschap van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering.

Outfit: Prinses Máxima droeg een nieuw, rood, zomers jurkje met ook nieuwe oorbellen en een bijpassende armband. Ze droeg bij de outfit grijze schoenen die ze niet heel vaak draagt (maar wel erg leuk zijn naar mijn mening).

Foto’s: Klik HIER voor een fotoserie.

(more…)

Tags:

Prinses Máxima bij oratie prof.dr.ir. Van Dijk over microfinanciering
Activiteit:
Na het pinksterweekend met haar man en dochters op de Groene Draeck te hebben gespendeerd, was het ook voor Prinses Máxima weer tijd om aan het werk te gaan. Ze was vanmorgen bij de oratie van prof.dr.ir. Gert van Dijk over microfinanciering. De oratie vond plaats op de Nyenrode Business Universiteit in Breukelen. De heer Van Dijk is op de universiteit aangesteld als hoogleraar (Cooperative) Microfinancial Services in Developing Economies. Dit is eerste leerstoelhouder verbonden aan het Kenniscentrum voor Coöperatieve Financiële Dienstverlening. Het Kenniscentrum voor Coöperatieve Financiële Dienstverlening is ingericht op basis van de uitkomsten van een conferentie over microverzekeren en de maatschappelijke verantwoordelijkheid van onderlinge en coöperatieve ondernemingen. Het kenniscentrum biedt een onderzoeks- en een onderwijsprogramma. Het onderzoek richt zich op financiële dienstverlening: (micro)financiering en (micro)verzekeren in ontwikkelingslanden en op financiering en verzekeren op mesoniveau. Dit betreft voornamelijk financiering van landbouw. De heer Van Dijk is al jaren verbonden aan de Nyenrode Business Universiteit, onder meer als hoogleraar Cooperative Entrepreneurship. Daarnaast is hij hoogleraar Theory and practice of cooperatives aan Wageningen University. Eerder promoveerde hij in de economie aan de University of Aberdeen in Scotland. In 2010 was hij voorzitter van de Evaluatiecommissie Q-koorts. De heer van Dijk is voor vier jaar benoemd als hoogleraar. Prinses Máxima werd uitgenodigd in haar hoedanigheid als VN-adviseur Inclusive Finance en in Nederland vanuit haar functie als lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering.

Outfit: Prinses Máxima droeg een nieuw beige jurkje met roze accenten. Over het jurkje droeg ze een roze jas met hetzelfde patroon als de roze accenten in de jurk. Ze droeg er een rode tas met opdruk bij en beige schoenen.

Foto’s: Klik HIER voor een fotoserie.

(more…)

Tags:

Activiteit: Op donderdag 24 mei 2012 organiseerde de Stichting Koninklijk Paleis te Amsterdam het symposium “The new social media”. Hare Majesteit de Koningin was gastvrouw van het symposium, waarbij ook Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden aanwezig waren. Zo’n 120 deelnemers afkomstig uit wetenschap, bedrijfsleven en media kwamen in het Koninklijk Paleis te Amsterdam bijeen. Zij luisterden onder andere naar een lezing van de heer Eric Schmidt, executive chairman van Google, die eregast was tijdens de bijeenkomst. Het symposium werd voorgezeten door Prof. dr. Robbert Dijkgraaf, president van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen en universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. De Stichting Koninklijk Paleis te Amsterdam organiseert doorgaans een tweetal symposia per jaar. Vooraanstaande sprekers wereldwijd bieden tijdens deze bijeenkomsten een verrassende kijk op maatschappelijke vraagstukken en actuele thema’s.

Outfit: Prinses Máxima droeg een jurk van NATAN waarbij het onderste deel mosterdkleurig is en het bovenste deel zwart-wit met een zwarte strik. Ze droeg de outfit eerder op 23 juni 2010 en 21 juni 2011. Prinses Alexandra van Luxemburg heeft dit jurkje ook. Ze droeg de oorbellen die ze op Koninginnedag dit jaar ook droeg. De oorbellen zijn ook van NATAN.

Foto:

© AT5/Frank Buis

Tags:

Prinses Máxima bij oratie hoogleraar Prince Claus Chair
Activiteit:
Prinses Máxima was maandagmiddag 21 mei 2012 aanwezig bij de oratie van prof. Stella Quimbo in het International Institute of Social Studies (ISS) in Den Haag. Prof. Quimbo is op voordracht van het curatorium van de Prince Claus Chair in Development and Equity door het college van bestuur van het ISS benoemd tot hoogleraar op de Prince Claus Chair. Zij gaat onderzoek doen naar de toegankelijkheid van gezondheidszorg voor kinderen en andere groepen van de bevolking. De Filipijnse Stella Quimbo (1969) is professor aan de economische faculteit van de Universiteit van de Filipijnen. In haar oratie liet mevrouw Quimbo met een project in de Filipijnen zien op welke wijze de overheid maatregelen kan nemen die een direct effect hebben op de gezondheid van de bevolking en de kosten van de zorg. In dit project staan een zorgverzekering voor kinderen en een betere beloning voor zorgverleners centraal. Mevrouw Quimbo heeft veel gepubliceerd over gezondheidszorg, de toegankelijkheid tot de gezondheidszorg en zorgverzekeringen. Het curatorium van de Prince Claus Chair staat onder voorzitterschap van Prinses Máxima. Sinds dit jaar wordt de leerstoel niet voor één jaar, maar voor twee jaar bekleed. Uitmuntende, jonge academici uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika, de Cariben of de Stille Oceaan komen hiervoor in aanmerking. De benoeming geschiedt beurtelings aan de Universiteit Utrecht en het Institute of Social Studies. De beide instellingen willen met de leerstoel onderzoek en onderwijs in de ontwikkelingssamenwerking bevorderen in overeenstemming met de inzichten en ideeën van Prins Claus.

Outfit: Prinses Máxima droeg een lichtgroene jas met witte accenten die ze al meerdere malen heeft gedragen, onder andere op 13 mei 2006.

Foto’s:

(more…)

Tags:

Vandaag werd Prinses Estelle van Zweden gedoopt. Ze is de dochter van Prinses Victoria en Prins Daniel. Gisteren maakte de RVD bekend dat Prins Willem-Alexander peetvader is van Prinses Estelle en was vandaag, samen met Prinses Máxima, aanwezig bij de doop. Gisteravond vond er een privé diner plaats, klik HIER voor een foto van de aankomst van Prins Willem-Alexander. Andere peetouders zijn Prins Haakon van Noorwegen, Prinses Mary van Denemarken, Prins Carl Philip van Zweden en Anne Westling Söderström (zus van Prins Daniel). Naast de Zweedse Koninklijke Familie, waren er meer royals aanwezig: Prins Filip en Prinses Mathilde van België, Prins Haakon, Prinses Märtha Louise en Ari Behn van Noorwegen, Erfgroothertog Guillaume en zijn verloofde Stéphanie van Luxemburg en Koningin Margrethe, Prins Frederik en Prinses Mary van Denemarken. Vanaf 11.00 uur kwamen de gasten aan en om 12.00 uur begon de doop. Na de doop was er een receptie waarbij Prinses Victoria en Prins Daniel de gasten ontvingen en Prinses Estelle in een wieg lag.

(more…)

Tags:
Newer Posts »